Administrator


 

 

   Judetul Bacau va beneficia de autostrada care leaga Moldova de Transilvania. Acesta este mesajul ministrului Transporturilor, Felix Stroe dupa discutia pe care domnia sa si alti oficiali români au avut-a cu reprezentanti ai Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, la Londra. Concret, ministrul Transporturilor, Felix Stroe si secretarul de stat, Maria Magdalena Grigore s-au întâlnit, saptamâna trecuta, cu oficialii BERD, pentru a discuta despre proiectele de infrastructura prioritare ale României, respectiv despre strategia generala de transport, constructia drumurilor si proiectele din sectorul feroviar. Concluzia întrevederilor a fost unanima, directorul executiv al BERD pentru infrastructura, Jean-Patrick Marquet subliniind ca  "Infrastructura de transport constituie probabil, una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri din tara, dar este esentiala pentru dezvoltarea României. Suntem siguri ca acum am stabilit o baza foarte solida pentru cooperarea viitoare în acest sector economic crucial".
    Autostrada Moldova – Transilvania va pleca de la Iasi, va trece prin Bacau, Onesti, Brasov, Târgu Mures.
    Daca initial erau doua variante propuse pentru aceasta autostrada, cea de-a doua fiind pe traseul Ungheni - Iasi – Târgu Neamt – Ditrau – Târgu Mures, în urma analizei a reiesit ca mult mai fezabil proiectul care trece prin Bacau. Aceasta deoarece este mult mai ieftin si presupune mai putine dificultati tehnice, atât din punctul de vedere al amenajarii terenului cât si al documentatiei si avizelor necesare de la Agentia de Mediu.
    Trebuie subliniat meritul deosebit al parlamentarilor bacauani în aprobarea proiectului în varianta care cuprinde judetul Bacau. Senatorul Dragos Benea a pledat în repetate pentru rânduri fezabilitatea acestui proiect, sustinând atât caracterul de stringenta al unei autostrazi care sa lege Moldova de Transilvania cât si avantajele variantei ”bacauane”, din perspectiva cost-beneficiu.
    Autostrada ar urma sa fie construita cu bani de la BERD, de la Banca Europeana pentru Investitii si de la Banca Mondiala. Toate cele trei institutii au promis suport, atât financiar cât si consultanta în domeniul achizitiilor care vor fi efectuate.

Close Search Window