Administrator
     Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a participat joi, 7 decembrie 2017, la Piatra Neamt, la un amplu eveniment organizat de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord–Est, cu sprijinul Bancii Mondiale. Activitatea, care s-a bucurat de o larga reprezentare, si-a propuns sa marcheze momentul de tranzitie de la etapa de pregatire a procesului de specializare inteligenta, la definitivarea cadrului necesar implementarii strategiilor de specializare inteligenta la nivelul regiunilor din România.
     Debutul evenimentului s-a concentrat asupra analizei progresului înregistrat pâna în prezent, suportul de care Regiunile Nord-Vest si Nord-Est au beneficiat în calitate de regiuni pilot prin intermediul proiectului “Sprijin pentru specializarea inteligenta a regiunilor mai putin dezvoltate”/ “RIS3 Support for Lagging Regions” si modul în care rezultatele obtinute vor putea fi valorificate.
     Alaturi de reprezentanti ai Comisiei Europene (DG REGIO si Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene), Bancii Mondiale, Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, reprezentanti ai celorlalte agentii pentru dezvoltare regionala si experti internationali, la eveniment au luat parte Victor Negrescu, Ministru delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe, Initiatorul Actiunilor preparatorii pentru regiuni ramase în urma în Parlamentul European, caruia i se datoreaza includerea Regiunii Nord-Est în acest proiect pilot.
     “Pentru noi, “Lagging Regions” a fost mai mult decât un simplu proiect de cooperare internationala, a fost un stimul permanent pentru a tine pasul cu provocarile societale, un exercitiu de învatare dur, pe alocuri, dar extrem de necesar atunci când îti doresti competitivitate la nivel european, dar si o buna premisa pentru ceea ce va însemna implementarea si monitorizarea Strategiei Regionale de Specializare Inteligenta în perioada viitoare” a declarat Vasile Asandei, Director General, ADR Nord-Est.
     Începând cu anul 2016 în România s-a derulat Proiectul “Sprijin pentru specializarea inteligenta a regiunilor mai putin dezvoltate”/“RIS3 Support for Lagging Regions”. Proiectul este promovat de Comisia Europeana, Directoratul General pentru Dezvoltare Regionala în colaborare cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în cadrul Actiunilor Preparatorii complementare AP1 („Sprijin pentru crestere economica si guvernare în regiunile Europene mai putin dezvoltate”) si AP2 („Avantajele competitive si potentialul de specializare inteligenta de la nivel regional din România”) ale Parlamentului European.
     Scopul acestei initiative a fost sa contribuie la cresterea competitivitatii regiunilor prin furnizarea de asistenta tehnica pentru îmbunatatirea cadrului de elaborare si implementare a strategiilor de specializare inteligenta, promovarea unor masuri pentru îmbunatatirea mixului de politici pentru dezvoltare, precum si a unor masuri de crestere a capacitatii administrative a regiunilor de a gestiona fonduri europene structurale si de investitii. Proiectul a inclus ca regiuni pilot din România regiunile Nord-Est si Nord-Vest.

Close Search Window