Administrator


”Fie ca toti eroii neamului, cunoscuti si necunoscuti, pentru rugaciunile Sfintei noastre Biserici, sa se înregimenteze în rândul sfintilor militari din Împaratia lui Dumnezeu!”.

 

La români, cultul eroilor, adica pomenirea din neam în neam sau din generatie în generatie a celor jertfiti pentru apararea credintei si a pamântului nostru românesc a devenit o frumoasa si necesara traditie, caci prin ea aratam statornicie, continuitate si unitate în cuget si simtiri a neamului nostru, sentimente ce ne unesc pe noi, cei de astazi, cu cei de odinioara, dar si cu viitorimea.

 

Cu acest îndemn sute de localnici, autoritati centrale, judetene si locale au luat cu asalt, marti 12 septembrie, Dealul Ciresoaiei, pentru a participa la un emotionant ceremonial militar si o slujba de sfintire a monumentului comemorativ ridicat în onoarea eroilor Regimentului 15 Infanterie, cazuti la datorie pentru unitatea neamului si pentru neatârnarea lui în Primul Razboi Mondial, dar si în memoria celorlalti stiuti doar de Bunul Dumnezeu.

 

Acum 100 de ani, ostasii Regimentului 15 Infanterie luptau în batalia de la Oituz, una dintre cele trei mari lupte victorioase, alaturi de Marasti si Marasesti, ale Armatei române în vara lui 1917. Pierderile regimentului au fost grele, sute de luptatori, ofiteri, subofiteri si soldati, cazând la datorie pe Valea Trotusului, pe dealurile Ciresoaia, Magura si Cosna.Traditiile de lupta ale Regimentului 15 Infanterie sunt continuate astazi, cu mândrie si respect, de militarii Brigazii 15 Mecanizata “Podu Înalt”-Iasi, care împreuna cu reprezentatii Primariei din Slanic Moldova au pus umarul la realizarea acestui eveniment.

 

Evenimentul a fost onorat de prezenta unor invitati de seama, printre care Înaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, precum si Excelenta Sa Petru Gherghel, episcop de Iasi.

 

Din partea Consiliului Judetean Bacau, a participat vicepresedintele Marius Gabriel Gheorghita, iar din partea Institutiei Prefectului Judetului Bacau a fost prezent subprefectul Valentin Ivancea.

 

Close Search Window