Administrator


 


    Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu alaturi de prefectul judetului Bacau, Maricica Cosa, subprefectul judetului, Valentin Ivancea, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Marius Gabriel Gheorghita, si alte oficialitati locale si judetene au participat sâmbata, 19 august, la Oituz, la evenimentele reunite sub egida ”Memoria Oituzului”. La acesta importanta manifestare au mai participat domnul Mircea Dusa, secretar de stat în Ministerul Apararii, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, deputatii Theodora Sotcan si Ionel Palar.
    Agenda activitatilor a cuprins Sfânta Liturghie arhiereasca oficiata de ÎPS Ioachim Bacauanul, urmata de un ceremonial militar si religios la Monumentul Eroilor din comuna.

     ”Memoria Oituzului” se înscrie în sfera ampla a manifestarilor dedicate Centenarului luptelor din 1917 când, pe aceste meleaguri au avut loc batalii hotarâtoare pentru soarta razboiului dar si a României, în anii ce au urmat. ”Sunt onorat sa particip astazi, împreuna cu dumneavoastra, la aceste emotionante momente de aducere-aminte. Luptele duse în aceste locuri au ramas în memoria istoriei ca adevarate pagini de martiriu, în care ostasii români au facut sacrificiul suprem pentru credinta si idealul lor. Si pentru ca stim sa cinstim memoria acestor eroi ai neamului, am initiat proiectul ”Bacaul Eroic – Oituz – A treia poarta de fier a Moldovei – 2017”, prin care Guvernul României va aloca comunei Oituz suma de 1.127 mii lei. Banii vor fi folositi pentru a organiza o serie de manifestari dedicate Centenarului printre care as aminti: Vernisaj - expozitie de fotografie cu tema „Implicarea Oituzului în Primul Razboi Mondial”, Gala filmului istoric dedicat Centenarului Primului Razboi Mondial,  Concurs de arte vizuale si creatie literara cu tema „Pe aici nu se trece – trecut cu viitor”, Demonstratie de tehnici si tehnica militara specifica perioadei 1916-1918, Seminar pentru tineri cu tema „Primul razboi mondial pe întelesul tinerilor”, Organizarea unei întâlniri cu tineri din România si Germania cu tema „Drumul reconcilierii”. Un alt segment important pentru care sunt prevazute fondurile necesare se refera la amenajarea Muzeului Vaii Oituzului în incinta cladirii fostei scoli din satul Poiana Sarata, Comuna Oituz si la realizarea Parcului Memorial „Eremia Grigorescu” în zona Curte, din imediata apropiere a „Monumentului Eroilor Cavaleristi”; aleile parcului vor îngloba un numar de 20.660 stelute din marmura, fiecare steluta reprezentând un erou cazut în lupta, la Oituz, în perioada 1916 – 1919”, a declarat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

Close Search Window