Delegatia Comisiei Europene, condusa de Carsten Rasmussen — seful Unitatii pentru România, — Directia Generala Politica Regionala si Urbana si însotita de Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est, si-a început misiunea la Bacau, cu o întâlnire de lucru cu presedintele Consiliului Judetean Bacau Sorin Brasoveanu si reprezentantii Primariei Municipiului Bacau.
Discutia s-a concentrat pe patru aspecte principale: soseaua de centura a Municipiului Bacau, sistemul de termoficare, sistemul integrat de management al deseurilor solide si Master Planul de Apa. Sunt proiecte majore, care întâmpina dificultati, unele dintre ele fiind stopate din varii motive. De exemplu, pentru proiectul de management al deseurilor solide, procedura de licitatie publica este blocata printr-o contestatie la Înalta Curte de Casatie si Justitie.
Reprezentantii Comisiei au luat la cunostinta aceste dificultati si si-au exprimat sprijinul în gasirea unor solutii pentru depasirea lor, dar au atras atentia ca trebuie sa existe o abordare comuna a tuturor primariilor implicate si o viziune de dezvoltare integrata. În cadrul întâlnirii, au fost expuse si propunerile de proiecte initiate de municipalitatea Bacau, care vizeaza Axa 4 din POR—Dezvoltare urbana.
Ulterior, la Moinesti cadrul de discutii a fost extins cu primarul Municipiului Moinesti si primarii oraselor Slanic Moldova, Onesti, Comanesti, Darmanesti si Târgu Ocna si au fost vizitate urmatoarele proiecte, finantate din POR 2007-2013:
— ”Modernizarea si amenajarea parcului Bai în Municipiul Moinesti”,
— „Reutilizare cladire în scopul transformarii în centru social în Municipiul Moinesti”
— „Modernizarea ambulatoriului integrat al spitalului municipal de urgenta Moinesti” si
— „Reabilitare retele de strazi urbane, trotuare si iluminat public în orasul Comanesti, jud. Bacau”
” Nu mai suntem în ipostaza în care o vizita a Comisiei Europene ne da emotii, ci dimpotriva, avem sansa sa demonstram cât am evoluat, dar si sa învatam împreuna cum putem face lucruri mai bine. Colaboratorii nostri, care participa activ la aceasta misiune, sunt parteneri pe termen lung si îsi vor putea vedea rasplatite eforturile prin implicarea si interesul pe care îl demonstreaza fata de oportunitatile oferite de Comisia Europeana. Suntem recunoscatori reprezentatilor Comisiei Europene, care ne-au facilitat si încurajat dialogul si care pot vedea în rezultatele muncii noastre, o posibila solutie pentru Politica de coeziune post 2020. Delegatia Comisiei Europene a apreciat proiectele implementate cu finantare din POR 2007-2013, precum si determinarea primarilor de a depune proiecte mai multe, mai calitative, în perioada curenta de programare, pentru a rezolva problemele comunitatilor pe care le coordoneaza si a creste nivelul de trai al locuitorilor pe care îi reprezinta” a declarat Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est.
”Prima mea impresie este ca oamenii sunt extrem de motivati si dinamici în regiunea Nord-Est. Ne-au fost expuse numeroase idei de proiecte si suntem extrem de multumiti de asta. Ne dorim ca oamenii sa aiba idei, visuri si sa vada în fondurile europene mijloacele prin care si le pot împlini. Ne-au fost semnalate si probleme sensibile cu care se confrunta beneficiarii, în special pentru proiectele majore, iar birocratia si documentatiile stufoase au fost reiterate ca posibile bariere în accesarea acestor fonduri. Nu sunt lucruri noi pentru noi, le cunoastem, dar aceste întâlniri sunt o excelenta ocazie de a încerca sa gasim împreuna solutii constructive. ªtim foarte bine unde ne aflam, dar la fel de bine stim si unde vrem sa ajungem în viitorul apropiat.” a declarat Carsten Rasmussen, seful Unitatii pentru România din partea Comisiei Europene.