Administrator


Astazi, 13 septembrie, oficialitati, prelati, locuitori ai orasului Bacau, jurnalisti, cu totii am sarbatorit Ziua Pompierilor Militari. Au fost rostite discursuri care au rememorat pagina de istorie nationala scrisa prin lupta purtata acum 169 de ani, în Dealul Spirei dar si faptele de curaj si sacrificiu cotidian de care pompierii militari dau dovada de fiecare data când este nevoie.  Momentul sarbatoresc a început cu intonarea imnului national, urmat de oficierea unei slujbe religioase, acordarea de grade militare si defilarea tehnicii de interventie în frunte cu drapelul de lupta oferit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, de catre Raed Arafat în 2016.

 

”Aniversarea Zilei Pompierilor din Romania, la 13 septembrie, ne readuce în memorie sacrificiul ostasilor pompieri, care, în anul 1848, au scris cu propriul lor sânge o pagina de istorie, de devotament si de iubire de tara dusa pâna la jertfa suprema, în inegala confruntare din Dealul Spirii cu armata otomana venita sa înabuse Revolutia Româna.
De 169 de ani, sunteti mereu la datorie, ”ostasii de foc” - care vegheaza la linistea semenilor lor, fac parte din viata noastra de zi cu zi, sunt prezenti atunci când este nevoie de priceperea si hotarârea lor, îsi pun scut curajul în fata pericolelor, salvând vieti si bunuri.

 

Cu ocazia sarbatoririi acestui deosebit eveniment, plin de încarcatura istorica,  doresc sa va multumesc oficial pentru modul în care va faceti zilnic datoria. Curajul si spiritul de sacrificiu al pompierilor este cunoscut si apreciat de noi toti, pentru ca, dumneavoastra, pompierii militari, scrieti pagini de eroism în fiecare zi. Interventia în situatiile de urgenta este decisiva pentru salvarea de vieti si bunuri materiale. De asemenea, doresc sa reafirm sprijinul pe care Consiliul Judetean Bacau îl acorda  pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ”Maior Constantin Ene”, pentru cresterea calitatii serviciilor în situatii de urgenta.
În final, as dori sa-i felicit pe toti pompierii militari, care, cu devotament, curaj, disciplina si profesionalism, îsi fac datoria zi de zi, fata de cetatenii judetului Bacau.  

 

"La multi ani", multe realizari profesionale si împliniri pe toate planurile! Sa fiti fericiti în meseria pe care v-ati ales-o, cea de eroi discreti ai vietii de zi cu zi!”, au fost urarile vicepresedintelui Consiliului Judetean Bacau, Marius Gabriel Gheorghita.

 

De-a lungul vremii, pompierii militari au scris, prin faptele lor de eroism, curaj si sacrificiu, pagini memorabile în cartea traditiilor, ca salvatori ai semenilor, în lupta împotriva dezastrelor, dar, desigur, si ca aparatori ai patriei, în momentele cruciale ale fauririi si dezvoltarii României moderne. Si pompierii bacauani au scris pagini de eroism, printre eroii pompieri cazuti la datorie, regasindu-se caporalul Gheorghe Mihalcea, din Sectia de Pompieri Bacau, care în urma ranilor avute a decedat la Spitalul de Campanie  366  în luna februarie 1917, osemintele acestuia odihnindu-se în Cimitirul Eroilor, groapa comuna cu numarul 32. În Cimitirul Central din Bacau se afla mormântul plutonierului major Andrei Chiries, cazut la datorie în lupta cu focul nimicitor în noaptea de 28/29 decembrie 1931. Tot în Cimitirul Central  din municipiul Bacau, se afla mormântul sergentului major post-mortem Maftei Constantin, cazut la datorie într-un incendiu puternic izbucnit la C.I.L. Bacau, în data de 18 decembrie 1970. 

 

Close Search Window