Administrator


 

 

     În perioada 9 - 11 iunie 2017, Bacaul va gazdui Forumul de arhitectura si urbanism, Editia a lll-a, denumit generic, ”MORE Moldova REPER 2030”. În acest sens, consilierii judeteni au aprobat asocierea judetului Bacau cu filiala Bacau-Neamt a Ordinului Arhitectilor din România, urmând ca activitatile specifice sa se desfasoare în judetele Neamt si Bacau (la Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov" Bacau - forum, expozitii si la Centrul de Cultura "George Apostu" - expozitii, eveniment artistic).
     Forumul va aborda aspecte si probleme specifice Moldovei cu cele trei regiuni istorice, regiunea nord-est a României, Republica Moldova si Bucovina de Nord, parte a Ucrainei, cu scopul de a întelege procesele care au loc în aceste zone învecinate, ce au traditii, mentalitati si culturi diferite. Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a subliniat importanta organizarii unui astfel de eveniment: ”privind în perspectiva beneficiile aduse de astfel de manifestari sunt unele notabile. Cu totii suntem constienti atât de necesitatea unei mai bune rationalizari a spatiului, mai ales a celui urban cât si de construirea unei estetici arhitecturale care sa ne reprezinte, sa fie în concordanta cu identitatea noastra europeana. Salut astfel de initiative si dupa cum constatati, institutia Consiliului Judetean va ofera tot sprijinul necesar”.  
     Temele propuse sunt orientate spre viitor, pentru întelegerea tendintelor si a directiilor de dezvoltare ale a celor trei regiuni. Din acest motiv la editiile precedente au fost prezentate diverse situri si spatii care definesc specificul fiecarei zone, realizari si propuneri de restructurare urbana care, pe lânga actualitate si modernitate, releva preocupari pentru sublinierea reperelor identitare specifice fiecarei zone, precum si proiecte cuprinzând viziuni ale viitoarelor spatii urbane determinate de progresul tehnologic, protectia mediului si performanta energetica.
     În aceasta editie subiectele principale de dezbatere vor fi relatiile teritoriale între regiuni, posibilitatile de dezvoltare a retelei de localitati si conexiunile dintre diferite zone, de asemenea impactul unor proiecte de restructurare urbana referitoare la dezvoltarea zonelor centrale, organizarea spatiilor aglomerate si punerea în valoare a elementelor naturale din cadrul localitatilor, si nu în ultimul rând, problemele cu care se confrunta organizatiile profesionale ale arhitectilor si urbanistilor, inclusiv eficienta si capacitatea operationala ale acestor organizatii în relatia cu adminstratia.

     Evenimentul se adreseaza arhitectilor si urbanistilor în primul rând, dar si societatii civile în calitate de beneficiar al actului de arhitectura, precum si autoritatilor pentru a fi informate în legatura cu reglementarea tuturor proceselor care presupun interventii în domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si arhitecturii de obiect. De asemenea aceste întâlniri anuale contribuie la cunoasterea reciproca a activitatii noastre profesionale, la un profitabil schimb de experienta si în final la cresterea nivelului de pregatire profesionala a arhitectilor si urbanistilor din aceasta zona. Reamintim faptul ca, la prima editie a forumului a fost creat si un cadru general de dezbatere cuprins în "Declaratia de la Bacau" semnata de presedintii celor doua organizatii profesionale din România si Republica Moldova, declaratie care cuprinde 10 puncte principale si care sta la baza subiectelor abordate în cadrul forumului.
    Evenimentele organizate în cadrul forumului vor cuprinde prezentari ale unor studii de caz concrete din România, Republica Moldova si Bucovina, expozitii, lansari de carte, reviste, invitarea unor personalitati care prezinta realizari exemplare, dar si crearea unor relatii profesionale, de colaborare între participanti.

     Prin toate aceste activitati, Judetul Bacau va beneficia de promovare, ca parte integranta a regiunii de nord-est a României, atât în tara cât si în cele trei regiuni analizate.
Pentru mai multe informatii legate de acest eveniment, va invitam sa vizitati site-ul : http://caebacau.ro/fotografii-moldova-reper-2030-forum-zonal-arhitectura-urbanism/

Close Search Window