Administrator






    Începând de mâine, vineri, 7 iulie pâna duminica, 9 iulie în municipiul Bacau se va desfasura prima editie a Festivalului istoric Tamasidava. Manifestarea este organizata de Asociatia culturala ”Geto-Dacii” din Iasi, în colaborare cu Consiliul Judetean Bacau.
    Un numar de 7 asociatii de reconstituire istorica din tara si strainatate si-au anuntat prezenta iar cei peste 140 de participanti vor reînvia istoria si legendele locale într-un mod unic prin multitudinea de activitati desfasurate pentru toate categoriile de vârsta.
     Festivalul va debuta vineri, cu începere de la ora 20.30, în centrul orasului, în Piata Tricolorului (în fata Casei de Cultura), cu o ceremonie de deschidere în care vor fi prezentate asociatiile participante, urmata de o serie de activitati specifice:
-    „Dansul Ielelor", concert de inspiratie antica,
-    Lupte de gladiatori, marea batalie între geto-daci si legiunile romane,
-    Concert de muzica antica si dansul nimfelor, dupa care va avea loc o parada de noapte cu torte, pe traseul Statuia lui Stefan cel Mare - Consiliul Judetean Bacau - Primarie - Piatra Tricolorului.
    Prima seara a festivalului se va încheia prin organizarea unei ceremonii de aprindere a "Focului Sacru" în Piata Tricolorului.
    Urmatoarele doua zile ale festivalului vor avea loc în Parcul Gheraesti, unde va veti putea delecta cu alte activitati care va vor arata cum era viata cotidiana în perioada istorica a geto-dacilor. Vor fi prezentari ale echipamentelor si armelor, ale masinariilor de lupta antice, dar si vizite în ateliere de fierarie, pielarie, prelucrarea lemnului, confectionare sageti, pictura, confectionare bijuterii antice sau de confectionare a vesmintelor antice.
    ”Privim festivalul TAMASIDAVA ca pe o abordare provocatoare a culturii si a resurselor culturale. Vrem sa oferim publicului bacauan, dar si celor care ne viziteaza, ocazia de a aprecia adevaratele valori. În acelasi timp, festivalul îsi propune revitalizarea vietii culturale, facând un arc peste timp cu antichitatea. Îmi doresc ca orasul si judetul nostru sa devina un important centru cultural, publicul bacauan merita un act cultural de calitate. Sunt convins ca acest festival va fi o sarbatoare pentru fiecare dintre noi. O sarbatoare a bucuriei de a fi român, a mândriei de a fi urmasii unui neam liber, plin de curaj si vrednicie; o sarbatoare a credintei în destinul nostru ca natiune”, a declarat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau referitor la acest eveniment unic.

Programul celor trei zile de manifestari este urmatorul:
Vineri - Bacau: Piata tricolorului
- 20.30 - Parada de noapte cu torte
- 21.15 - Dansuri antice
- 21.30 - Ceremonia de deschidere
- 22:00 - Petrecere – Beraria Valhalla
Sâmbata - Parcul Gheraiesti
- 12.00 - Prezentarea trupelor
- 13.00 - Deschiderea taberelor si a atelierelor mestesugaresti
- 16.00 – 19.30: Lupte cu gladiatori
Ritualul de initiere a unui tânar razboinic
Dansuri antice – Târg de sclavi – Jocuri antice – Muzica antica
- 20.30 – 21.30 - Batalia de noapte
- 21.30 – Rugul lui Zamolxe
Duminica - Parcul Gheraiesti
- 10.00 – Deschiderea taberelor si a atelierelor mestesugaresti
- 13.00 – Dansuri antice
- 14.00 – Batalia de zi
- 15.00 – Salutul trupelor si închiderea festivalului

Close Search Window