Administrator
    Joi, 23 noiembrie 2017, la Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau, presedintele Consiliului Judetean Bacau a semnat contractele de finantare pentru un numar de 8 proiecte cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) si un proiect finantat prin Programul Operational Regional (POR), axa prioritara 3.
    La eveniment au participat Marius Nica, ministru delegat pentru fonduri europene, Adrian Gâdea, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Vasile Asandei, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est, Dragos Benea, senator, Ionel Floroiu, deputat, Costel Dunava, deputat, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau, Silviu Ionel Pravat, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau, primari din toate localitatile judetului si reprezentanti ai mass media. Contractele de finantare se refera la  proiecte în infrastructura rutiera dar si în educatie si sunt în valoare de 371.683.396,20 lei - aproximativ 81.126.227 Euro.  
Primul contract semnat are în vedere modernizarea si reabilitarea tronsoanelor de drumuri judetene DJ207D, DJ241 si DJ241A, cu o lungime totala de 94,44 km si un numar de aproximativ 46.200 locuitori deserviti.
Axa rutiera strategica 3, propusa reabilitarii si modernizarii prin proiect include trei tronsoane de drumuri judetene care au urmatoarele trasee:
- DJ 207D strabate comunele Damienesti (satele Dragesti si Damienesti), Negri (satele Brad, Calinesti, Mâgla si Ursoaia), Prajesti (sat Prajesti), Traian (sat Traian);
- DJ 241A (Izvoru Berheciului- Secuieni) traverseaza comunele Secuieni (satele Secuieni si Glodisoarele), Izvoru Berheciului (satele Obârsia si Izvoru Berheciului);
- DJ 241 (limita judet Vrancea- Podu Turcului - Izvoru Berheciului) traverseaza comunele Izvoru Berheciului (sat Izvoru Berheciului), Colonesti (satele Spria, Calini, Colonesti si Zapodia), Rachitoasa (satele Putini, Magazia, Buda, Barcana, Rachitoasa, Tochilea si Burdusaci), Motoseni (sat Motoseni), Glavanesti (satele Razesu si Glavanesti) si Podu Turcului (sat Podu Turcului).
Urmatoarele 7 contracte includ reabilitari si modernizari ale tronsoanelor de drumuri judetene, pe o lungime de 63,382 km, pe traseele:
- DJ 243B, Motoseni – Stanisesti, Sectorul de drum judetean pe care se va executa lucrarea are o lungime de 15 km si face legatura între Motoseni (DJ241) si Stanisesti. Strabate localitatile Motoseni, Gura Craiesti, Benesti, Balotesti si Stanisesti.
- DJ 241 B, Padureni – Godovana. Sectorul de drum judetean propus pentru modernizare are o lungime de 15,43 km. Strabate localitatile Padureni, Fruntesti, Filipeni, Brad si Marasti. Drumul judetean DJ 241B face legatura cu reteaua de drumuri a judetului Bacau si a judetului Vaslui prin intersectiile cu drumurile DJ 252 F, DC 74 si alte drumuri locale.
- DJ 252A, Horgest - Racataul De Jos (DJ 252B). DJ 252A strabate localitatile Horgesti, Sohodor, Recea, Racatau-Razesi si Racataul de Jos.
- DJ 117, Poduri. Sectorul de drum judetean care urmeaza a fi modernizat are o  lungime de 4,180 km. Drumul strabate localitatea Cernu si face legatura între comunele Berzunti, Poduri si municipiul Moinesti.
- DJ 123, limita judet Harghita - Valea Uzului -Darmanesti-DN 12A. Sectorul de drum judetean care urmeaza sa fie modernizat are o  lungime de 6,30 km. Drumul strabate formatiunea muntoasa a Nemirei, traseul fiind - pe cea mai mare parte a acestuia -, în imediata vecinatate a râului Uz si face legatura cu judetul Harghita.
- DJ 252C, Tatarasti – Corbasca. Tronsonul de drum care se va reabilita si moderniza are o lungime de 15,066 km. Drumul judetean DJ 252C (de la intersectia cu DJ 252 în localitatea Pradais - comuna Huruiesti pâna la intersectia cu DJ 252 B în localitatea Pâncesti, comuna Pâncesti) tranziteaza localitatile Dragesti, Gherdana, Corbasca, Scarisoara si Marvila.
Un alt contract important semnat astazi tine de domeniul investitiilor în educatie, respectiv ”Reparatii capitale Cladire Centru Scolar - C11”. Valoarea totala a investitiei: 4.136,064 mii lei (920,737 mii Euro) . Imobilul „Centru scolar C11” este în domeniul public al Judetului Bacau si este dat în administrarea Centrului Scolar de Educatie Incluziva nr. 1 Bacau. Subliniez faptul ca în imobilul Centru scolar C11, copiii scolarizati beneficiaza de un învatamânt special, care asigura servicii educationale si terapeutice elevilor cu cerinte educative speciale, la nivel de: gradinita, învatamânt primar, liceal si profesional, în vederea integrarii lor scolare si socio profesionale optime, conform principiului egalizarii sanselor si al educatiei pentru toti si pentru fiecare.

Multumesc Guvernului si domnilor ministri prezenti astazi la Bacau, multumesc pentru tot suportul pe care grupul de parlamentari bacauani au înteles sa ni-l acorde si, nu în ultimul rând, multumesc  echipei din cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est! Cred ca ziua de astazi demonstreaza  faptul ca, asa cum am promis în campanie, ne tinem de cuvânt si prioritatea noastra absoluta este cresterea calitatii vietii locuitorilor judetului nostru!”, a rostit presedintele Sorin Brasoveanu în deschiderea evenimentului.
    La rândul sau, Dragos Benea, senator a subliniat importanta momentului: ”Este momentul T0 pentru începerea acestor proiecte vizând reabilitari si modernizari a peste 150 de kilometri de drum judetean. Unele dintre aceste proiecte au fost scrise cu multi ani în urma, acum iata a sosit momentul ca ele sa îsi înceapa implementarea. Vorbim despre finantari obtinute prin Programul National de Dezvoltare Locala 2 si este important acest aspect pentru ca, de-a lungul timpului lectiile învatate în implementarea PNDL 1 s-au transformat acum în plusuri care faciliteaza munca echipelor din primarii care scriu si implementeaza proiectele”.
    Marius Nica, ministrul fondurilor europene a adresat felicitari responsabililor de proiecte: ”Astazi este un moment important pentru dumneavoastra pentru ca vorbim despre 175 de milioane de lei care au fost alocati proiectelor de infrastructura rutiera de care atât regiunea Nord-Est cât si judetul Bacau au nevoie. Merita felicitati colegii din Ministerul Fondurilor Europene si cei din Consiliul Judetean Bacau pentru aceste rezultate. Cu atât mai mult cu cât, în judetul dvs, absorbtia fondurilor europene este la un nivel bun. Va doresc mult succes în implementare. Stiu si ca  mai este o lista lunga de asteptare pentru finantari si împreuna cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est vom gasi solutii si cu siguranta vom semna toate contractele de finantare”, a oferit încurajari ministrul Marius Nica, primarilor aflati în sala care au, la rândul lor proiecte depuse spre evaluare si selectie.

Close Search Window