Administrator

    În perioada 7-10 iunie 2017, Bacaul gazduieste prima editie a Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, manifestare care îsi propune sa evidentieze potentialul de spiritualitate al judetului, dar mai ales al localitatii care l-a dat, la 14 iunie 1818, pe Vasile Alecsandri. Cu acest prilej sunt organizate actiuni menite sa asocieze trecutul cu prezentul, într-o diversitate de forme: conferinte („Geografie literara: A-ul si B-ul literaturii române, ivite în Bacau”), colocvii („Alecsandri, azi”), dezbateri, spectacole, expozitii documentare („Alecsandri, bacauanul”), recitaluri („Voci de AED pentru AlEcsanDri”), itinerarii turistice locale („La pas prin urbea poetului si a familiei sale”), lansari de carte  si publicatii („Carti, reviste, autori”) s.a. Va fi activat un topos bacauan specific: Casa de Sfat si Citire „Vasile Alecsandri”/Casa Dragomir Badiu, din strada George Apostu, nr. 9. Tematica propusa este centrata pe ideea de coagulare a sentimentului identitatii nationale pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Vor fi aprofundate elemente biografice alecsandriene, vor fi nuantate aspecte de critica si istorie literara referitoare la vasta opera a scriitorului omagiat si vor fi strânse astfel legaturile dintre creatorii de literatura din generatii diferite.
    Reuniunile Culturale aflate la prima editie sunt prilejul derularii unui concurs de poezie/dramaturgie destinat tinerilor si, totodata, al recompensarii scriitorilor consacrati atât din România, cât si din Republica Moldova. Si-au anuntat participarea creatori de literatura, critici si istorici literari, muzeografi, actori, muzicieni, cadre didactice din învatamântul superior si din cel preuniversitar, iar beneficiari vor fi elevi, studenti, si, in extenso, orice iubitor de cultura din municipiul si judetul Bacau.
    Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judetean Bacau, Primaria municipiului Bacau, în colaborare cu Inspectoratul Scolar al judetului Bacau, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bacau, Teatrul Municipal „Bacovia”, Colegiul National „Vasile Alecsandri” si Societatea Cultural-Stiintifica „Vasile Alecsandri” Bacau.
    Manifestarile sunt o posibila avanpremiera la Programul „2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural” si la bicentenarul nasterii lui Vasile Alecsandri, care marturisea: „Sânt nascut în Bacau”.

Close Search Window