Administrator
   

 

 

    Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu si primarul municipiului, Cosmin Necula au convocat reprezentantii presei luni, 19 iunie 2017 la o conferinta comuna prilejuita de situatia existenta în cadrul Companiei Regionale de Apa Bacau (C.R.A.B). Cei doi reprezentanti ai administratiei publice locale si-au expus pozitia privitoare la cererile de mariri salariale ale liderilor sindicali din C.R.A.B si la încercarile de santaj ale acestora. Concret, o serie de reprezentanti ai sindicatului C.R.A.B. au solicitat mariri salariale pentru ei si pentru directorii institutiei, în conditiile în care performantele companiei sunt aproape nule. Vorbim despre o societate comerciala care ar trebui, economic vorbind sa functioneze pe principii de rentabilitate si sa fie orientata spre profit însa realitatea contabila arata ca, de fapt, situatia este dramatica. Redam câteva dintre constatarile noii conduceri C.R.A.B., rezultate în urma unui audit financiar:
     – rentabilitatea financiara a CRAB a scazut cu 70 la suta într-un an;
     – rentabilitatea economica a scazut cu 84 la suta într-un an;
     – volumul cheltuielilor cu personalul (salariile) s-au dublat între 2014 – 2016;
     – în 2015 profitul net a fost de 1,5 milioane euro; în 2016, profitul a scazut de 6 ori, la 0,25 milioane euro.
     Pe de alta parte, cifrele statistice prezentate în conferinta amintita arata venituri salariale ale personalului TESA cu sume cuprinse între 10.000 si 15.000 de lei. Venituri care includ sporuri pentru ore suplimentare de 200%, sporuri pentru relatii publice sau sporuri de ecran.
    ”Nu suntem împotriva cresterilor salariale daca acestea sunt în concordanta cu criteriile de eficienta ale companiei, cu cresterea economica. Exista un plan de actiune expus de fosta conducere în care erau o serie de masuri pe care managerii si le-au asumat; una dintre acestea se referea la reducerea presiunii exercitate de cheltuielile salariale asupra bugetului de venituri si cheltuieli. Am constatat ca nu s-a facut nimic în acest sens; din contra, cifrele arata ca în perioada 2014-2016 salariile s-au dublat. Si nu este vorba neaparat de cresteri ale salariului de baza ci ale sporurilor. Orice sporuri trebuie acordate având o baza legala. Însa diferenta dntre salariul tarifar si salariul net al unora dintre angajatii C.R.A.B.  este de 200%. Nu putem fi de acord cu asa ceva”, s-a exprimat categoric Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
    La rândul sau Cosmin Necula, primarul municipiului a facut cunoscut punctul sau de vedere: ”Pentru ca lucrurile sa fie foarte clare voi prezenta câteva date oficiale iar concluziile se desprind singure. La C.R.A.B., costul mediu pe angajat este de 4 008 lei, ceea ce ne plaseaza pe locul 6 în tara. Pentru comparatie, la Compania de Apa Iasi, costul mediu pe angajat este de 39,01 lei iar profitul pe angajator cu 41% mai mare decât la Bacau. La capitolul de profitabilitate a angajatului ocupam locul 26 pe tara. Costurile cu angajatii, la C.R.A.B. sunt de 40,1 milioane lei în timp ce costurile de întretinere si mentenanta se ridica la 1,3 mil lei. În conditiile prezentate, nu numai ca nu sunt de acord cu cresterile salariale propuse de reprezentantii sindicatului dar vin cu o contrapropunere care mi se pare de bun-simt: cei care au salarii mari, mai exact venituri salariale nejustificat de mari ar trebui sa le redimensioneze iar sustinerea salariala sa fie pentru personalul care munceste efectiv la întretinerea retelei, la mentenanta conductelor”.
    Reamintim ca, în urma cu câteva zile o parte dintre reprezentantii Companiei de Apa au amenintat cu forme de santaj – daca nu li se aproba solicitarile de mariri salariale vor opri furnizarea apei în municipiul Bacau. ”Sub nicio forma nu pot fi de acord cu asa ceva. Este o modalitate abjecta de santaj pe spatele bacauanilor. Directorimea de la C.R.A.B. sa stie ca nu dau un pas înapoi”, a mai afirmat Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau. 
    S.C. Compania Regionala de Apa Bacau S.A. a luat fiinta în 2010 ca urmare a fuziunii prin contopire între S.C. Compania de Apa Bacau si S.C. Apaserv S.A. Bacau.

Close Search Window