Administrator


 


     Pe parcursul acestui an, Asociatia Judeteana de Fotbal (A.J.F.) Bacau va derula în judet proiectul ”AJF-MOBIL, mingea e în terenul tau”. Activitatile se adreseaza copiilor (fete si baieti) cu vârsta cuprinsa între 8 si 12 ani, din mediul rural, urmarindu-se dezvoltarea copilului pe plan sportiv, social, psihologic si educational.
     Consiliul Judetean Bacau este partener în acest proiect, dovedind, o data în plus, sustinerea pe care o acorda practicarii tuturor formelor de sport, în general. ”AJF-MOBIL, mingea e în terenul tau” este un proiect pentru oricine, jucat de catre oricine, oriunde. ”Obiectivul major este centrarea pe copil. Interesul antrenorului-educator trebuie sa fie canalizat spre copil. Antrenorul-educator cunoaste jocul si cunoaste jucatorii. El va trebui sa aiba o foarte buna întelegere a mesajelor care trebuie comunicate copiilor. Victoriile si înfrângerile nu valoreaza nimic în comparatie cu ceea ce poate fi învatat din fotbal, respectiv valori morale, umane si sociale. Fotbalul este un ajutor vital în formarea viitorilor cetateni si în facilitarea integrarii tinerilor în societate. Fotbalul poate fi un mijloc minunat prin care sa se transmita valori morale precum respectul, solidaritatea si ajutorul reciproc”, a explicat viziunea sa asupra proiectului, Cristian Sava, presedintele A.J.F. Bacau.
     De altfel, necesitatea proiectului a reiesit în urma unei analize atente a nevoilor copiilor din mediul rural. Dupa cum se arata în nota de fundamentare transmisa la Consiliului Judetean Bacau, copiii implicati în proiectul "AJF MOBIL - Mingea e în terenul tau" provin din familii sarace, cu parinti tineri, cu nivel minim de educatie, de multe ori someri sau având venituri sporadice si mici. Aceste familii au de multe ori probleme sociale, datorate saraciei si lipsei de educatie, probleme ca abuzul de alcool si violenta în familie. Modelele si educatia primita în familie de acesti copii sunt de multe ori traumatizante si cauzatoare de profunde dezechilibre psihice si emotionale care, la rândul lor vor influenta negativ viata viitorului adult. Exista si numeroase situatii în care copiii, în special din mediul rural sunt crescuti de bunici sau de alte rude, parintii fiind plecati la munca în strainatate. Desigur, proiectul nu poate eradica saracia din mediul rural, nu poate compensa educatia parintilor. Dar activitatile proiectului si persoanele implicate, respectiv antrenorii si profesorii de sport din scoli pot sa ofere suport comunicational si emotional copiilor, o motivatie în continuarea scolii dar sa îi si învete pe copii sa îsi faca propria grila de valori si comportamente sociale sanatoase.

    Asociatia Judeteana de Fotbal Bacau va implementa acest proiect si cu sprijinul Asociatiei Regionale de Fotbal din Westfalen (Germania). A.J.F. Bacau  este recunoscuta de catre Federatia Româna de Fotbal ca fiind unica asociatie împuternicita pentru organizarea competitiilor oficiale de fotbal, indiferent de esalon, categorie sau vârsta, la nivelul judetului Bacau. Toate competitiile si actiunile pe care le întreprinde A.J.F. Bacau au ca scop cresterea numarului de practicanti ai acestui sport pe teritoriul judetului Bacau si mai ales, descoperirea, lansarea, pregatirea si promovarea unor tineri talentati, pentru a putea ajunge la fotbalul de performanta. Competitiile organizate de catre A.J.F. Bacau sunt întreceri sportive rezervate exclusiv fotbalului de masa (amator).

Close Search Window