Administrator

     Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Silviu Ionel Pravat a participat astazi la sedinta Comisiei de Dialog Social, alaturi de reprezentanti ai Institutiei Prefectului – judetul Bacau, ai Inspectoratului Scolar Judetean Bacau (I.S.J.), Inspectoratului Teritorial de Munca (I.T.M.) si Directiei de Sanatate Publica (D.S.P.).
    Pe ordinea de zi s-au aflat informari privind respectarea prevederilor legale de protejare a lucratorilor, de catre angajatori, pe timpul caniculei dar si raportari privind situatia înscrierii elevilor din judetul Bacau în licee tehnologice si scoli profesionale.
     I.T.M. Bacau a atras atentia asupra faptului ca atunci când temperaturile depasesc 37°C angajatorii trebuie sa ia toate masurile prevazute de legislatia în vigoare pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca. Astfel:
     A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
     - reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
    - asigurarea ventilatiei la locul de munca;
    - alternarea efortului dinamic cu cel static;
    - alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite, bine ventilate.
     B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
     - asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
     - asigurarea echipamentului individual de protectie;
     - asigurarea de dusuri.
     În cazul în care conditiile mai sus mentionate nu pot fi asigurate, se vor lua urmatoarele masuri:
     - reducerea duratei zilei de lucru;
    - esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pâna la ora 11,00 si dupa ora 17,00, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme;
    - întreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii în locurile în care aceasta nu poate fi întrerupta, potrivit prevederilor legale.
     Aceste masuri sunt necesare în cazul în care temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

     Un alt punct important pe ordinea de zi a fost campania de vaccinare antirujeolica aflata în plina derulare. Conform datelor prezentate de dr. Arim Mihaela, director al D.S.P., în judetul Bacau sunt 14 cazuri confirmate de rujeola.  Sunt organizate întâlniri cu factori de decizie si medici de familie  în mai toate localitatile judetului astfel încât oamenii sa fie cât mai bine informati privind beneficiile vaccinarii si sa se descurajeze atitudinea negativa privitoare la vaccinare.
     Discutiile din cadrul sedintei au cuprins si o analiza a rezultatelor procesului de înscriere a elevilor din judet în licee tehnologice si scoli profesionale. Conform acestor date, prezentate de inspector scolar Mihaela Ciuchi, 48,39% dintre elevii judetului opteaza pentru învatamântul teoretic, 24,52% pentru învatamântul tehnologic, în timp ce doar 19.47% dintre elevi au ca optiune învatamântul profesional. Comparativ cu anii anteriori, rapoartele arata o scadere numerica a cifrei de scolarizare la învatamântul liceal tehnologic, la toate profilurile tehnic, servicii si resurse naturale si protectia mediului. Din punct de vedere procentual, în anul scolar 2017-2018, comparativ cu 2016-2017, ca pondere în total liceu tehnologic, profilul tehnic a scazut de la 34% la 32%, profilul servicii a crescut de la 50% la 52% si profilul resurse s-a mentinut constant, la 16%.

Close Search Window