Administrator
Consilierii judeteni bacauani au aprobat în sedinta ordinara din aceasta luna documentatia tehnico-economica si a indicatorilor, faza D.A.L.I. pentru obiectivul de investitie "Înlocuire acoperis la Casa Memoriala Nicu Enea - Monument istoric clasa B", situat în strada Nicu Enea, nr. 31, din municipiul Bacau.
Cladirea în care se afla si expozitia memoriala Nicu Enea a fost construita în anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Palosanu, tatal Elvirei Enea. În aceasta casa modesta, cu sufragerie la parter si dormitor si atelier de lucru la etaj, construita la începutul secolului al XX-lea, a trait si lucrat în perioada 1929 – 1960 pictorul bacauan Nicu Enea (1897 – 1960).
În noiembrie 1968, Elvira Enea face o oferta de donatie care cuprinde imobilul, terenul aferent, 130 de lucrari de pictura, 210 de lucrari de grafica, mobilier si obiecte care au apartinut pictorului Nicu Enea, donatie acceptata de Comitetul Judetean de Cultura în luna mai 1969.
Astfel, în 1970, la împlinirea unui deceniu de la moartea pictorului, este inaugurata expozitia memoriala cu tablouri semnate de Nicu Enea: peisaje, autoportrete, nuduri, naturi statice, flori, Elvira Enea îndeplinind functia de custode.
Casa a fost restaurata în anul 2004, fiind redeschisa publicului pe 27 mai 2005.
Obiectivul de investitie se afla pe lista de investitii aprobata prin Hotarârea Consiliului Judetean nr. 73 din 27.03.2017 privind adoptarea bugetului propriu al Judetului Bacau, la cap. 67 A, C3.
Scopul acestei investitii este oprirea degradarii, protejarea monumentului, asigurarea unui climat interior corespunzator activitatii muzeale (casa memoriala contine picturi, obiecte personale, de mobilier, covoare, tapiterii) si nu în ultimul rând evitarea accidentelor pietonale. Beneficiarii acestui demers vor fi toti iubitorii de arta, profesori, elevi, turisti.
Valoarea totala a investitiei este de 6.263 mii lei, suprafata construita fiind de 67,09 mp, suprafata desfasurata este de 116.09 mp, iar suprafata acoperis ce va fi înlocuit este de 91,10 mp. Se estimeaza ca durata de realizare a lucrarilor va fi de aproximativ 2 luni.

Close Search Window