Administrator

    Cea mai importanta sarbatoare religioasa a lunii august, ”Adormirea Maicii Domnului” a fost prilej de bucurie pentru multe localitati din judetul Bacau care au serbat cum se cuvine acest moment de mare înaltare spirituala.
Cea care a dat startul sarbatorii a fost, începând cu 12 august, comuna Filipeni. Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a participat la activitatile dedicate Zilei Comunei, prilej cu care a rostit o alocutiune si a transmis felicitari locuitorilor: ”Împartasesc astazi cu bucurie, împreuna cu dumneavoastra sarbatoarea comunei Filipeni. Sentimentul de satisfactie este cu atât mai mare cu cât, recent, împreuna cu primarul si o mâna de oameni inimosi am întocmit documentatii si am obtinut  finantare pentru trei obiective importante din comuna. Este vorba despre proiectul ”Construire Scoala generala sat Valea Botului, comuna Filipeni”, despre ”Reabilitarea, modernizarea, extinderea si dotarea dispensarului uman în comuna Filipeni” si despre construirea de poduri si podete pe raza comunei. Toate aceste investitii se ridica la o suma de aproape 8 milioane de lei. As aminti în acest context si de drumul Godovana-Filipeni care va fi modernizat, tot cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Locala. Sunt proiecte importante pentru toti locuitorii comunei”.  
     Trebuie mentionat faptul ca, primaria comunei Filipeni, împreuna cu specialisti din aparatul de specialitate al Consiliului Judetean Bacau au realizat, în cursul anului trecut, o ”radiografie” la nivelul comunei si toate nevoile acesteia, transformate în obiective pe terme scurt si mediu sunt la aceasta ora cuprinse si în Strategia actualizata de Dezvoltare a judetului Bacau. Este un aspect esential deoarece aceasta strategie este documentul în baza caruia se realizeaza documentatiile pentru cererile de finantare. Toate nevoile comunei si ale locuitorilor ei, începând cu infrastructura, continuând cu segmentele de educatie si sanatate, sunt acoperite prin Strategia de Dezvoltare Locala. ”Proiectele câstigate pâna acum sunt dovada faptului ca acolo unde exista vointa si consens, lucrurile pot fi puse pe fagasul normal. Pentru ca obiectivele noastre pe termen lung sunt bunastarea locuitorilor si posibilitatea de a oferi oamenilor un nivel de trai decent, astfel încât copiii nostri sa nu mai fie nevoiti sa plece din tara iar familiile sa îsi poata îngriji bunicii si parintii si sa le poata oferi copiilor tot ce au nevoie, aici, la noi acasa”, a mai subliniat presedintele Consiliului Judetean Bacau.
     Duminica, 13 august a fost prilej de bucurie si pentru locuitorii orasului Târgu Ocna, care au serbat Zilele localitatii. Agenda manifestarilor a fost bogata cuprinzând concerte, vernisaje, expozitii si lansari de carte. Prezent la momentul festiv care s-a bucurat de participarea oficialitatilor, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a facut un scurt parcurs istoric al orasului, urmat de raportarea la realitatile prezentului : ”Orasul Târgu Ocna este mai mult decât o pagina de istorie neîntrerupta. Este si o expresie a identitatii noastre spirituale. Locuitorii orasului se pot mândri cu câteva recorduri nationale pe care le detine Târgu-Ocna: începând cu secolul XV este primul si singurul centru de exploatare a sarii din Moldova, aici a fost prima sonda de foraj din România, în 1861 dar si primul funicular din tara, realizat în 1885, de catre inginerul Anghel Saligny.
     De Târgu Ocna sunt legate si numele a numeroase personalitati ale culturii si stiintei dintre care as aminti pe Costache Negri, scriitor si om politic; Gheorghe Petrascu, pictor; Mihail Jora, compozitor; Ion Frunzetti, critic de arta; Gabriela Adamesteanu, prozatoare si, în mod deosebit as dori sa amintesc pe Corneliu Stoica, profesor, istoric, publicist, autorul unei exceptionale enciclopedii despre Valea Trotusului. Ajutat de o geografie generoasa si, mai ales de oameni care “au sfintit locul”,orasul Târgu-Ocna a devenit o emblema a judetului, un loc-simbol cu care ne mândrim. Si pentru ca tot am amintit de oameni inimosi, merita respectul nostru faptul ca, Târgu Ocna se afla pe lista de investitii finantate în urmatorii trei ani, prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), cu un numar de 4 proiecte.  Orasul va avea un centru multifunctional tip cresa în zona Tisesti si doua gradinite reabilitate, modernizate si dotate conform standardelor europene. Si Colegiul ”C. Negri” va fi modernizat si dotat, valoarea acestor investitii ridicându-se la o suma de aproape 19 milioane de lei”. 
    Trebuie subliniat si faptul ca, în contextul Centenarului evenimentelor din 1917, orasul Târgu Ocna va beneficia de sume alocate atât pentru reabilitarea unui monument important pentru aceasta zona cât si pentru realizarea unui monument nou. Este vorba despre reabilitarea „Cimitirului cu Tunuri” si realizarea monumentului dedicat eroismului vânatorilor de munte pe Dealul Ciresoaia, aflat pe teritoriul administrativ al Orasului Târgu Ocna. Va fi, de asemenea, reabilitat si drumul de acces catre Monumentul Eroilor de pe Dealul Ciresoaia, din Orasul Târgu Ocna, toate aceste investitii ridicându-se la suma de 9 300 mii lei.
     Praznuirea ”Adormirii Maicii Domnului” a coincis si cu Ziua comunei Horgesti. Semnificatia spirituala a acestei zile deosebite a fost subliniata de presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu care a rostit un mesaj emotionant : ”În acest moment de înaltare spirituala se cuvine cred, sa ne aducem aminte de valorile noastre crestine – de grija si dragostea fata de familie si fata de aproapele nostru; sa ne aducem aminte sa fim mai generosi, mai buni, mai iertatori...”.
     Alocutiunea a cuprins si un scurt bilant al pasilor parcursi în ultimul an. Au fost evidentiate cele doua proiecte care, în cursul lunii iulie a acestuii an au obtinut finantare prin P.N.D.L., ele urmând a fi implementate în perioada 2017-2020. Este vorba despre ”Construirea scolii în satul Sohodor, comuna Horgesti” si ”Construirea podului pe DC 92 la km 0+225 în localitatea Horgesti”. Investitiile se ridica la peste 4 milioane de lei.
    Tot pe 15 august si locuitorii din Sascut au sarbatorit hramul orasului. Au participat la manifestari deputatul Ionel Floroiu si vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Silviu Ionel Pravat. 

Close Search Window