Administrator

    Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a fost invitat sa participe astazi, 16 iunie 2017, la Universitatea ”Vasile Alecsandri”, la lucrarile conferintei de terapie ocupationala, prima de acest fel din România.
    Organizata sub egida World Federation of Occupational Therapists (W.F.O.T.) si European Net work of Occupational Therapy Higher Education (E.N.O.T.H.E.), manifestarea doreste sa surprinda, în fapt, evolutia învatamântului  superior de terapie ocupationala si a profesiei de terapeut ocupational, în perspectiva acreditarii internationale a programului de studii de la Bacau si, în consecinta, a recunoasterii diplomelor absolventilor nostri  în toata lumea.
    La conferinta participa peste 150 de specialisti  din universitati partenere cum sunt Universitatea "Anghel Kane" din Bulgaria, Universitatea din Pitesti, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, precum si din centre ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Bacau, Penitenciarul din Bacau, ONG-uri, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti.
    Programul celor doua zile alocate evenimentului cuprinde prezentari în plen, 4 work-shop-uri coordonate de profesori de la Universitatea Ulu, Finlanda, Universitatea din Rotterdam, Belgia si Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, precum si de specialisti în integrare senzoriala din SUA, în zilele de 16 si 17 iunie 2017. Un numar de 10 terapeuti ocupationali angajati în centre  D.G.A.S.P.C. pentru copii, tineri si adulti, absolventi ai Universitatii "Vasile Alecsandri" din Bacau, îsi vor prezenta realizarile din ultimii 5 ani in cadrul sectiunii ”Terapia ocupationala în serviciile sociale”.
    Sâmbata, 17 iunie, specialisti de la Centrul de Recuperare Neuromotorie "Nicolae Robanescu" din Bucuresti si de la Spitalul de Urgenta din Bacau aduc în discutie, în cadrul prezentarilor din sectiunea ”Terapia ocupationala în sistemul de Sanatate”, realitati  din domeniul pediatriei, iar specialisti din Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti sustin nevoia de completare a echipei în serviciile de reumatologie, cu terapeutul ocupational.
În deschiderea conferintei, Danut-Nicu Mârza-Danila, prof. univ. dr., prorector al Universitatii ”Vasile Alecsandri” din Bacau a precizat faptul ca în Bacau se construieste deja, zi de zi, cu pasi repezi o traditie, pe parcursul celor 8 ani de când terapia ocupationala a devenit o disciplina de studiu, un domeniu de activitate si o profesie recunoscuta, gratie initiativei un grup de profesori din cadrul Universitatii ”Vasile Alecsandri”. De atunci au absolvit  aproximativ 150 de terapeuti ocupationali care lucreaza acum alaturi de asistenti sociali, psihologi, kinetoterapeuti si alti profesionisti în serviciile sociale publice si private, în serviciile medicale si educatie.
     ”Consiliul Judetean, Prefectura Bacau si D.G.A.S.P.C. Bacau au sustinut primele demersuri de înfiintare a specializarii de Terapie ocupationala în Bacau, înca din anul 2001, fiind parteneri în proiectul international Joint Action, coordonat de organizatia E.N.O.T.H.E., manageriat de dna Hanneke van Bruggen. În cadrul acestui proiect, în paralel cu organizarea formarii primilor specialisti, au fost trasate  si directiile de dezvoltare si interventie ale viitorului specialist, DGASPC  Bacau fiind unul din partenerii constanti de discutii.
     Existenta terapeutului ocupational în cadrul echipei multidisciplinare a venit ca o nevoie în cadrul procesului de reforma si dezinstitutionalizare din serviciile sociale destinate protectiei copilului si persoanelor cu dizabilitati, la nivel national si local, proces care presupune printre alte obiective reintegrarea familiala si socio-profesionala. În acest context, terapeutul ocupational prin activitatea sa are  scopul de a facilita participarea deplina a persoanelor aflate în dificultate  la viata sociala, creând  oportunitati egale de a participa în societate.
     Rezultatele obtinute pâna în prezent demonstreaza plus valoarea pe care terapeutul ocupational o aduce în comunitate si va asigur în continuare  de sustinere din partea Consiliului Judetean Bacau în promovarea si dezvoltarea acestei profesii
”, a subliniat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau în alocutiunea rostita la eveniment.

Close Search Window