Administrator




     Zilele de 30 si 31 mai 2017 marcheaza un an de la redeschiderea Observatorului Astronomic ”Victor Anestin”. Seria manifestarilor sarbatoresti a debutat cu un moment emotionant, premierea copiilor care au obtinut rezultate deosebite la Concursul National de Astronomie si Astrofizica – Voronet, 2017. La acest concurs au participat 340 de elevi din clasele 0-12 si 30 de profesori din tara, elevii bacauani fiind premiati la proba teoretica si cea de sustinere a lucrarii stiintifice din cadrul Sectiunii Astronomie si Astrofizica a concursului, probe care au inclus diverse experimente si prezentari ale unor probleme cu un ridicat nivel de complexitate. Cei 10 copii, membri ai Cercului de Astronomie ”Meteor” din Bacau care au obtinut rezultate remarcabile la concurs au fost calduros felicitati de vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Silviu Pravat iar Gabriela Gurau, directorul Observatorului Astronomic le-a înmânat diplomele. De altfel copiii au fost premiati si de catre consilierii judeteni, în cadrul ultimei sedinte de consiliu. ”Ne mândrim cu faptul ca judetul Bacau daruieste în mod constant tineri care exceleaza în diferite domenii de activitate si care, prin calitatile, cunostintele si talentul lor, ne onoreaza cu performantele obtinute. Performanta reprezinta un obiectiv al celor care îsi doresc rezultate deosebite într-un anumit domeniu, dar si daruirea celor care gestioneaza comportamente, care arata calea de urmat spre realizarea aspiratiilor”, a tinut sa precizeze presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu.
     Momentului de decernare a premiilor i-a urmat vernisajul expozitiei temporare ”Telescoape partiale” si o serie de prezentari pe teme de astronomie iar de la ora 14.00 s-a desfasurat concursul ”Nume românesti pe cer”.
     Evenimentele au continuat miercuri, 31 mai când, de la ora 11.30 a avut loc un workshop – ”Harta cerului”. Alaturi de membrii Cercului de Astronomie ”Meteor” din Bacau s-au aflat copiii de la Cercul de Astronomie Bicaz. Acestia au putut urmari prin telescop soarele iar de la ora 12.00 au fost cu totii invitati sa participe la un inedit concurs de desene pe asfalt. Momentul festiv a fost întregit de un spectacol de teatru, muzica populara si usoara sustinut, cu începere de la ora 13.00, de elevi ai Scolii Populare de Arta si Meserii, Bacau.
     Reamintim ca în anul 2016 Consiliul Judetean Bacau a implementat împreuna cu  Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, proiectul „Restaurarea si Valorificarea Durabila a Patrimoniului Cultural - Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacau – selectat în cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
     Prin acest proiect s-a reabilitat cladirea monument istoric. S-au deschis expozitia permanenta „Universul - de la Pamânt la stele” si expozitia temporara Astropoezie”, s-a redeschis pentru public sala de planetariu (care începând cu 31 Mai 2016 poarta numele astronomului Matei Alexescu). Planetariul a fost dotat cu proiectoare digitale care ofera vizitatorilor show-uri fulldome cu imagine de mare claritate. Prin intermediul tehnologiei digitale de proiectie vizitatorul poate calatori în orice punct din Univers.
     S-au deschis cinci centre de informare, care completeaza expozitia permanenta. De asemenea, s-a deschis pentru public un punct de observatii astronomice, dotat cu telescop performant si cupola mobila, iar terasa cladirii este dotata cu 2 binocluri care permit vizitatorilor sa admire panorama orasului si sa observe principalele obiective ale municipiului Bacau si din împrejurimile acestuia.

Close Search Window