Administrator





     Presedintele Consiliului Judetean Bacau,  Sorin Brasoveanu a participat vineri, 26 mai la o conferinta organizata de UNICEF România, în care au fost prezentate rezultatele evaluarii externe a Proiectului „Servicii comunitare pentru copii”, implementat cu succes în judetul Bacau.
    Evenimentul s-a bucurat de prezenta dnei Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene, dnei Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, E.S. dnei Tove Bruvik Westberg, ambasadorului Regatului Norvegiei la Bucuresti. Au fost prezenti, de asemenea, si  reprezentanti ai partenerilor de la nivel central si local, Bacaul fiind reprezentat de directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Bacau, Daniela Țîtaru.  
     Proiectul  include mai multe componente, respectiv pachetul minim de servicii, pachetul de  educatie incluziva de calitate si campanii de informare, constientizare si educare pentru copii si parinti deopotriva. În urma implementarii activitatilor specifice, un numar de 19.000 de copii au fost identificati ca fiind vulnerabili si au beneficiat de servicii iar 45 scoli si gradinite au acum o mai mare capacitate de a oferi educatie incluziva de calitate pentru 22.000 elevi. 1.400 de cadre didactice si-au dezvoltat competentele în materie de disciplinare pozitiva a copilului si aproximativ 5.000 de parinti au beneficiat de cursuri de educatie parentala si pentru sanatate.
   „Toate aceste componente beneficiaza de coordonare si suport metodologic de la nivelul institutiilor judetene de profil. Totodata, proiectul a sustinut un model de coordonare între institutiile judetene care se regaseste si în mecanismul de coordonare a Consiliului Judetean pentru Strategia de Incluziune Sociala. Pachetul minim de servicii care asigura un acces minim la servicii de sanatate, educatie si protectie sociala are în centru copilul si familia acestuia si este furnizat de catre membrii echipei comunitare”, a declarat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
     În cadrul proiectului au fost angajate 163 de persoane (asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, mediatori sanitari, consilieri scolari,  mediatori scolari) care au furnizat pro-activ servicii copiiilor identificati ca vulnerabili. Un alt rezultat notabil este faptul ca 93% din copiii care nu fusesera înregistrati în sistemul de asigurare medicala sunt acum înscrisi pe lista unui medic de familie, iar 100% dintre copiii aflati în risc de separare de familie locuiesc în continuare alaturi de familiile lor. Raluca Dinu Paicu, purtator de cuvânt UNICEF a precizat ca în acest proiect au fost implicate patru ministere, sapte institutii de la nivel judetean, 38 de autoritati locale si 45 de structuri scolare din judetul Bacau. ”Cu sprijinul UNICEF în România si cu fonduri oferite de Norvegia, prin Norway Grants am demonstrat ca se pot obtine rezultate concrete pentru zeci de mii de copii si familiile lor, iar lectiile învatate pot sprijini extinderea serviciilor integrate pentru toti cei patru milioane de copii din România si pentru familiile lor”.

     „Fiecare copil are nevoie de servicii integrate de protectie, educatie si sanatate pentru ca potentialul sau sa se dezvolte la maxim. Prin acest proiect demonstram ca daca serviciile sunt de calitate si disponibile la nivelul comunitatii, o serie de probleme pot fi prevenite cu costuri rezonabile iar beneficiile sunt importante pentru copil, familie si comunitate. Ne dorim ca toti cei patru milioane de copii din România sa beneficieze de servicii la nivelul comunitatii, iar lectiile învatate din modelul de la Bacau pot sprijini acest demers”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

    Ministrul delegat pentru fonduri europene, dna Rovana Plumb  a tinut sa îsi exprime aprecierea fata de rezultatele proiectului: “De rezultatele acestui proiect la care am pus cu totii umarul ne bucuram astazi împreuna atât noi, dar mai ales cei care beneficiaza în mod direct de ele: copiii. Si probabil ca nu exista un scop mai nobil decât munca în folosul lor. Dupa trei ani de efort, avem în fata noastra nu doar o reusita singulara, ci un superb model de buna practica, pe care îmi doresc sa îl vad multiplicat la nivel national. Aveti în Guvernul Grindeanu un partener permanent în acest sens. Asa cum reflecta si masurile gândite în Programul nostru de Guvernare, dincolo de afectiune, copiii au nevoie de investitii responsabile pentru a ne asigura ca de acest drept al afectiunii, al iubirii, al grijii si protectiei noastre au parte toti copiii. Trebuie sa ne asiguram ca toti au sanse egale la un viitor bun”.
    UNICEF România, împreuna cu Guvernul României si parteneri din administratie a lansat în anul 2014 proiectul pilot ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii – Servicii Comunitare pentru Copii” cu finantare prin Norway Grants si din resurse UNICEF. Premisa a fost legata de faptul ca implementarea acestui pachet ce asigura interventie timpurie poate sa reduca pe termen scurt si mediu costurile din sectorul social.
    La nivel national, partenerii activi în dezvoltarea si implementarea modelului sunt  Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. De asemenea, au contribuit organizatii neguvernamentale si mediul academic în multe etape de pregatire sau implementare a diverselor activitati. Referitor la efortul institutional comun, E.S.dna. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorului Regatului Norvegiei a subliniat faptul ca “incluziunea sociala presupune politici coerente si cu viziune pe termen lung, precum si implicarea Guvernului. Suntem încrezatori ca acest proiect va continua si ca va servi ca model pe viitor pentru întarirea eforturilor nationale în beneficiul copiilor”.

    La nivel local, proiectul pilot a fost realizat în parteneriat cu institutii judetene incluzând Consiliul Judetean, Directia de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, Directia Judeteana de Sanatate Publica, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Inspectoratul Scolar Judetean, precum si 38 de autoritati publice locale si 45 de structuri scolare.

Close Search Window