Administrator


 


 Vineri, 9 iunie 2017, în prezenta Ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, dl. Paul Brumell, a senatorului Dragos Benea, a presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu precum si a reprezentantilor institutiilor publice si administratiei locale a fost inaugurat Centrul pentru Îngrijiri Paliative Pediatrice al Asociatiei Lumina, primul centru de acest fel din România. Unitatea are o capacitate de 14 paturi unde copiii si tinerii pâna în 25 de ani diagnosticati cu boli incurabile sau limitatoare de viata pot primi servicii specializate de paliatie. Asociatia are în vedere si furnizarea de  servicii de îngrijiri paliative calitative, adecvate, pentru un numar de pâna la 428 de beneficiari în fiecare luna. Serviciile de spitalizare 24/24 sunt dimensionate pentru cel putin 28 de copii/tineri în fiecare luna, familiile/apartinatorii având  posibilitatea sa ramâna internati alaturi de copil. Pentru cel putin 300 de apartinatori sunt disponibile servicii de consiliere iar în cadrul Centrului de zi aproximativ 100 de copii vor beneficia în fiecare zi de servicii de zi. 


 Toate aceste activitati sunt parte integranta a proiectului ”O sansa la demnitate” implementat de Asociatia ”Lumina”, în parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Bacau si Consiliul Judetean Bacau.


 Valoarea totala a proiectului se ridica la peste 1,7 milioane Euro, din care, cea mai mare parte a sumei, respectiv 1.2 milioane Euro a fost asigurata de de Fundatiile Velux din Danemarca. Contributia Consiliului Judetean Bacau la acest proiect a fost de aproximativ 220 000 de Euro.


 Necesitatea acestui proiect a pornit de la o realitate sumbra. România este, din pacate, unul dintre cele 14 state europene unde copiii, suferind de o boala incurabila, înca mor în conditii improprii, neputând primi îngrijirile necesare  adecvate în sistemul medical de stat, deoarece nu exista o unitate cu paturi destinata  îngrijirilor paliative pentru copii. Totodata, lipsa serviciilor de îngrijire paliativa se coreleaza cu lipsa informatiilor privind numarul copiilor diagnosticati cu boli incurabile atât la nivel national cât si judetean, din cauza faptului ca nu se colecteaza aceste tip de statistici.


 La nivelul judetului Bacau, conform datelor furnizate de Serviciul de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabilitati, dimensiunea grupului tinta poate depasi cifra de aproximativ 350 de copii diagnosticati  în prezent cu boli grave.


 ”Este un moment emotionant pentru viata comunitatii bacauane. Privitor la parcursul de pâna acum as aminti trei momente importante. Anii 1999-2000 sunt un prim moment, pentru ca atunci a fost creat primul centru pentru copii distrofici, apoi în anul 2005 a luat fiinta Casa Albert, la Luncani iar în 2015-2017 s-au implementat 2 proiecte importante în parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau si D.G.A.S.P.C. Este vorba despre proiectul ”Îngrijiri Paliative-Masuri Integrate Pentru Incluziune Sociala”, finantat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, Granturile SEE si despre acest proiect al carui debut a fost în martie 2016 când s-a semnat protocolul de colaborare public – privat. ”O sansa la demnitate” este un proiect foarte important pentru ca se poate genera în acest fel si o schimbare la nivel de politica publica astfel încât sa putem înregistra  corect toti copii aflati în aceasta situatie si sa putem dimensiona real nevoia de servicii din sfera îngrijirilor paliative.”, a remarcat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau. 


 Senatorul Dragos Benea a subliniat semnificatia si impactul acestui moment: ”Ceea ce a facut Consiliul Local, oferind terenul pentru constructia acestui centru, ce a facut Consiliul Judetean venind în sprijinul proiectului cu o suma importanta de bani sunt lucruri normale. Si cred ca trebuie sa tindem mai mult spre aceasta normalitate, este bine ca si sectorul privat, firmele cu potential sa se implice în astfel de proiecte, mai ales ca ele sunt pentru sanatatea si bucuria copiilor. Daca Bacaul, la ora actuala are un cuvânt greu de spus într-un domeniu, acela este protectia copilului. Sunt proiecte importante, proiecte pilot implementate în judet pe acest segment si ma bucur sa vad ca nu ne oprim aici. Vreau sa felicit echipa de proiect si sa le urez succes în misiunea dificila care îi asteapta dar sunt convins ca îi vor face fata mai ales ca toate eforturile sunt pentru cei mici”. 


 ”Este un moment important deoarece pe harta serviciilor de sanatate a judetului Bacau remarcam inaugurarea acestei unitati sanitare cu paturi care este unica în regiune. Acest centru  va alina suferintele pacientilor pediatrici si va aduce o raza de speranta familiilor lor. Apreciem si sustinem acest demers în continuare si putem sa va asiguram ca vom fi sprijin logistic pentru momentele care vor urma. Sustenabilitate proiectului iar dumneavoastra, putere de munca!”, le-a urat directorul Directiei de Sanatate Publica, dr. Arim Mihaela initiatorilor proiectului.


 Înfiintata în decembrie 1999, Asociatia Lumina este una dintre primele organizatii neguvernamentale care functioneaza si în prezent în judetul Bacau, dezvoltarea sistemului de servicii sociale la nivelul judetului fiind strâns legata de activitatea si proiectele acesteia. Înca de la înfiintare, asociatia a avut o activitate sustinuta, prin deschiderea Centrului rezidential „Casa Lumina”, unde au fost adusi o parte din copiii institutionalizati la Dofteana si din Caminul Spital Ungureni. Era vorba atunci despre 22 de copii, astazi adulti, care beneficiaza  de servicii sociale specializate. Anul 2005 marcheaza  începutul unui nou proiect - ” Hospice Casa Albert” un loc în care copiii si tinerii cu vârsta pâna în 24 de ani,  diagnosticati  cu o boala incurabila si familiile acestora  primesc  îngrijirea si sprijinul de care au nevoie pentru a face fata situatiei dificile cu care se confrunta.

 

Close Search Window