Administrator
     Ziua de vineri, 19 mai 2017, va ramâne drept una de referinta în comunitatea bacauana, prin marcarea a trei evenimente deosebit de importante pentru sistemul de sanatate bacauan. Primul eveniment a fost parafarea Programului comun de dezvoltare a Spitalului Judetean de Urgenta în aceeasi structura comuna cu viitorul Spital Municipal, pe baza complementaritatii serviciilor medicale. Al doilea eveniment l-a constituit inaugurarea Compartimentului de Radioterapie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, cel de-al treilea eveniment fiind inaugurarea RMN-ului de la Spitalul Municipal Moinesti.
     Seria de evenimente a debutat la ora 10.30 în Amfiteatrul Maternitatii, unde într-o sedinta comuna a Consiliului Judetean Bacau si a Consiliului Local Bacau, a fost aprobat Programul comun de dezvoltare a Spitalului Judetean de Urgenta si a Spitalului Municipal Bacau, pe bazele complementaritatii serviciilor medicale. Primarul Cosmin Necula a propus ca viitoarea unitate spitaliceasca bacauana sa poarte numele „Sfânta Maria”, în semn de pretuire a Sfintei Fecioare, stiut fiind si ca stema municipiului contine acest simbol.
     Cu ocazia acestui eveniment, în judetul Bacau s-au aflat Florian Bodog, ministrul Sanatatii, Cristian Vladescu, presedintele Scolii de Management Sanitar. De asemenea, au mai fost prezenti Maricica Cosa, prefect de Bacau, Valentin Ivancea, subprefect de Bacau, precum si parlamentarii Dragos Benea, Ionel Floroiu si Teodora Sotcan.
     La finalul sedintei au fost semnate Acordul de Cooperare între Judetul Bacau si Municipiul Bacau, în vederea gasirii celor mai bune solutii pentru asigurarea complementaritatii Spitalului Judetean de Urgenta Bacau si a viitorului Spital Municipal Bacau, precum si contractul de consultanta între Primaria Bacau si Scoala de Management Sanitar Bucuresti. Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a subliniat importanta acestui moment pentru comunitatea bacauana. ”Este bine ca am reusit sa ne reunim în acest format, trebuie sa ne unim fortele pentru a gasi cele mai bune solutii pentru ceea ce înseamna prezentul si viitorul sanatatii tuturor locuitorilor acestui judet. Este vorba de o abordare integrata, axata pe bazele complementaritatii, de aceea am apelat la ajutorul celor mai buni specialisti din domeniu”, a conchis presedintele C.J. Bacau.
     Prezent la sedinta, senatorul Dragos Benea a remarcat ineditul acestei sedinte care a reusit sa adune sub acelasi acoperis, în premiera, consilierii judeteni si locali bacauani. ”Desi au existat voci legate de oportunitatea unei astfel de sedinte ma bucur sa vad, nu sa revad, în acest format inedit Consiliul Judetean Bacau si Consiliul Local Bacau, cred ca acesta este cel mai important mesaj al acestei zile, dincolo de alte evenimente care se vor întâmpla. Aceasta initiativa a generat prea multe comentarii, prea multe întrebari subiective, prea multa politica iarasi, desi se fac sedinte de guvern comune, tocmai pentru a gasi solutii comune pentru probleme existente dintr-un anumit areal. Dincolo de controverse este clar ca ceea ce se întâmpla astazi are o puternica valoare de simbol, ceea ce bateti dumneavoastra în cuie astazi nu va mai misca nimeni indiferent ce misiuni sau proiecte vor avea unii sau altii. Terenul acordat de Consiliul Judetean Bacau, prin votul consilierilor de la acea vreme pentru construirea unui nou spital municipal a fost dat cu ideea de complementaritate, care abia astazi, dupa mai bine de zece ani, îsi pune piatra de temelie. Elementul de noutate vine din zona Scolii de Management Sanitar care va aduce experienta, viziunea, priceperea, cunostinta în acest domeniu, practic, ne propune cele mai bune solutii din punct de vedere tehnic. Sigur, decizia finala va apartine în totalitate celor doua foruri legislative bacauane”, a precizat senatorul bacauan.
     La rândul sau, Cristian Vladescu, presedintele Scolii de Management Sanitar, a precizat ca va realiza o analiza medicala completa a celor doua unitati medicale. ”Noi va vom propune anumite solutii tehnice, bazate pe criterii obiective. În acest moment, având în vedere numarul de paturi va încadrati cu usurinta în cerintele unui spital regional. Dumneavoastra urmeaza sa decideti cum doriti sa va dezvoltati, dar trebuie sa stiti exact care sunt consecintele într-un caz sau altul, consecinte de ordinul nevoilor de investitii, din punct de vedere al resurselor. Trebuie sa va gânditi pe cel putin zece ani de acum înainte, care va fi evolutia starii de sanatate din zona. Asteptam toate sugestiile dumneavoastra. Suntem deschisi la orice propunere. Poate sunt nevoi la care nimeni nu se gândeste, nevoi caracteristice zonei dumneavoastra pe care noi le vom include în analiza noastra”, a declarat Cristian Vladescu .
     În cuvântul sau, ministrul Florian Bodog a salutat aceste evenimente medicale de marca din viata comunitatii bacauane. ”Este foarte importanta cooperarea între cele doua institutii, care va aduce plus valoare pentru pacienti. Interesul tuturor este, indiferent de culoare politica, ca atunci când cetateanul vine la spital sa-si gaseasca rezolvarea problemelor medicale, sa gaseasca medicamentatia adecvata tratamentului sau. Nu cred ca festivismul ne-a adunat aici, ci gasirea celor mai bune solutii pentru sanatatea bacauanilor. Agenda noastra guvernamentala este centrata pe pacient si pe specialistul din sanatate. Dupa cum stiti, am mers prin spitale si fara sa fiu invitat si o sa merg în continuare, pentru ca îmi place sa vorbesc cu oamenii si vreau sa vad care sunt problemele acestora. Nu este o declaratie politica. Eu când spun acest lucru, o spun, o cred, si o simt. În momentul în care la Ministerul Sanatatii va fi o alta agenda, voi pleca de acolo. Cunosc în amanunt principalele probleme din spitale, cele legate de schemele de personal, însa va pot spune ca acestea vor fi rezolvate datorita politicilor salariale pe care Guvernul le aplica din acest an”, a afirmat ministrul Bodog.
     Dupa sedinta comuna a Consiliului Judetean Bacau si a Consiliului Local Bacau, a urmat poate cel mai important moment din istoria medicala a ultimilor ani si anume, inaugurarea noului compartiment de radioterapie de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. De astazi, dupa o absenta de mai bine de zece ani, bolnavii oncologici din judetul Bacau, precum si din judetele limitrofe, pot urma tratament ultramodern de specialitate, la ei acasa, fara sa mai fie nevoiti sa se programeze pentru radioterapie în spitalele din tara. Acest eveniment de marca a fost onorat de prezenta presedintelui Camerei Deputatilor si al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea si a primarului general al Capitale, Gabriela Firea. Presedintele Liviu Dragnea s-a declarat încântat de noua investitie realizata la Spitalul Judetean de Urgenta. ”În primul rând, sunt bucuros ca s-a finalizat aceasta investitie. Trebuie sa recunosc ca este o investitie la care nu am ce sa reprosez. Ca si calitate a lucrarilor, este la un nivel foarte înalt, iar ca si dotare cu echipamente si cu aparatura si tehnica, este, din câte vad si din câte am înteles, la cele mai înalte cote, de nivel european si cred ca nu numai. Cred ca inventiile în sanatate de la spitalul din Bacau trebuie sa continue. Daca cineva în urma cu o suta de ani a donat acea cladire, cred ca este de datoria noastra, a Guvernului, ca acea cladire sa fie reabilitata. Semnarea astazi a acelui parteneriat dintre Consiliul Local si Consiliul Judetean îmi da speranta ca cetatenii din Bacau, si nu numai, vor avea în aceasta zona un Complex medical asa cum sunt putine în tara”.
    
Senatorul Dragos Benea a facut un scurt istoric al acestui obiectiv. ”În 2014 s-a depus o cerere de finantare la Compania Nationala de Investitii, ministrul dezvoltarii, era pe atunci domnul presedinte Dragnea, contractul s-a semnat foarte repede, în august 2015. În decembrie 2015 au început lucrarile, iar în decembrie 2016 au fost finalizate si dupa un scurt intermezzo de acum un an, când am primit vizita domnului presedinte chiar pe acest santier, astazi 19 mai, am inaugurat acest obiectiv”, a mai precizat senatorul Dragos Benea.
     La evenimente au mai fost prezenti parlamentarii bacauani Gabriel Vlase - vicepresedintele Camerei Deputatilor, Lucian Sova, Ionel Floroiu, Claudiu Ilisanu, Teodora Sotcan, Costel-Neculai Dunava, precum si reprezentanti ai institutiilor deconcentrate si consilieri judeteni. Presedintele Sorin Brasoveanu a subliniat importanta investitilor din sanatate realizate în decursul ultimilor ani. ”Realizarea acestui obiectiv al judetului nostru este rezultatul vointei si implicarii unei echipe care a înteles ca dincolo de cifre si date statistice sunt destinele unor oameni, deci ale judetului nostru ca entitate. Sunt onorat sa particip la aceasta inaugurare din postura de presedinte al Consiliului Judetean Bacau, dar meritul pentru aceasta investitie de marca îl are echipa care a condus Consiliul Judetean Bacau vreme de doisprezece ani, care prin presedintele Dragos Benea, a pus pe primul loc investitiile în infrastructura de sanatate a judetului pentru a creste calitatea vietii bacauanilor”, a mai declarat presedintele Brasoveanu.
     Valoarea totala a investitiei realizate la noua Sectie de Radioterapie este de peste sase milioane de euro, din care peste 60% o reprezinta valoarea echipamentelor medicale. Modernizarea compartimentului de Radioterapie a presupus reabilitarea integrala a cladirii, care va avea 24 de paturi si dotare cu echipamente performante. Acceleratorul de particule este de ultima generatie, cu 2 energii de fotoni si 5 grupe de electroni. În România, mai exista un aparat similar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generatie mai veche. Performantele acestui aparat, care poate trata peste 70% dintre tipurile de cancer, determina o adresabilitate catre o gama mai larga de pacienti, zilnic putand beneficia de sedinte peste 20 de pacienti. Se pot realiza iradieri de mare precizie, fara a afecta tesuturile sanatoase din jurul afectiunii tumorale. Anual, se vor putea face pâna la 15.000 de sedinte de iradiere.
     Dupa acest eveniment, delegatia oficiala s-a deplasat la Spitalul Municipal din Moinesti, unde a avut loc un important moment pentru comunitatea de pe Valea Trotusului si anume inaugurarea unui ultraperformant aparat RMN.

Close Search Window