Administrator


Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a participat la festivitatea de acordare a Premiilor Festivalului National „George Bacovia”, care a avut loc la Teatrul Municipal „Bacovia”. Câstigatoarea Premiului National “George Bacovia” din acest an a fost desemnata poeta Angela Marinescu. Nascuta la 8 iulie 1941, la Arad, Angela Marinescu a facut gimnastica la sol (era cea mai buna din Arad), înot si volei. O tuberculoza grava i-a marcat tineretea, mai exact între 15 si 26 de ani. S-a decis sa studieze medicina, absolvind în final Facultatea de Psihologie de la Universitatea din Bucuresti (1972). A debutat cu poeme în revista „Tribuna” de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul ”Sânge albastru”. A publicat peste 15 volume de versuri. Cele mai recente sunt: ”Cocosul s-a ascuns în taietura” (1996), ”Fugi postmoderne” (2000), ”Îmi manânc versurile” (2003), ”Limbajul disparitiei” (2006), ”Întâmplari derizorii de sfârsit” (2006) si ”Probleme personale” (2009). A publicat un volum de eseuri, ”Satul în care ma plimbam rasa în cap”, 1996, precum si un ”Jurnal scris în a treia parte a zilei”, 2004. A primit numeroase premii, printre care premiul ”Nichita Stanescu” în 1990 si premiul ”Uniunii Scriitorilor din România” în 2000.


Premiul pentru Exegeza Bacoviana: Constantin Calin, profesor, critic literar, redactor al Revistei Ateneu, opera care l-a consacrat definitiv în istoria literaturii române sunt cele doua volume „Dosarul Bacovia”.


Premiul pentru Cartea de Poezie 2016: Radu Andriescu, pentru volumul „Când nu mai e aer”.


Premiul pentru Cartea de Critica a Poeziei: Gratiela Benga, pentru cartea „Reteaua”.


Premiul Special, acordat de Asociatia Patrimonium Bacoviensis, a revenit artistului plastic Ilie Boca, pentru contributia deosebita la promovarea orasului lui Bacovia, cât si pentru reprezentarea artistica a poetului George Bacovia în operele sale.


Diploma de Excelenta a Festivalului „George Bacovia” a fost acordata Universitatii „George Bacovia”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate.


Presedintele Sorin Brasoveanu a adresat celor prezenti un emotionant mesaj prin care a felicitat organizatorii, colaboratorii, voluntarii pentru reusita acestei editii a Festivalului National „George Bacovia”, o editie cu foarte multe activitati, cu multe premiere si noutati, ceea ce va ridica prestigiul festivalului la nivel national si international:

 

"Doamnelor si domnilor, stimati invitati, dragi iubitori ai poeziei bacoviene, vin în fata dumneavoastra nu în calitate de presedinte al C.J. sau de reprezentant al administratiei judetene, ci de simplu bacauan. De bacauan mândru ca numele lui Bacovia a adus în orasul nostru, la acest festival, numele cele mai importante din poezia si din critica româneasca actuala. Ne face o deosebita onoare faptul ca scriitori ca dumneavoastra au acceptat sa participe la sarbatoarea poeziei si la sarbatoarea Bacaului. Pentru ca nu ma consider cea mai îndreptatita persoana sa ma pronunt despre literatura, ma voi rezuma la a spune doar doua lucruri: va suntem recunoscatori pentru tot ceea ce faceti pentru a promova mostenirea spirituala a creatiei bacoviene si va asteptam întotdeauna, cu drag, în ceea ce s-ar putea numi, cu un vers împrumutat din creatia poetului, „Țara Bacovia”. Datorita dumneavoastra, sunt sigur ca acest festival va avea parte de ecouri favorabile în toata tara si ca va contribui la mai buna vizibilitate a poeziei bacoviene si a Bacaului. Va multumesc, înca o data, tuturor si va asigur ca veti gasi în persoana mea si în institutia pe care o reprezint un sustinator al valorilor culturale", a declarat presedintele Consiliului Judetean Bacau.

 

Close Search Window