Administrator




     Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, a participat marti, 5 decembrie 2017, la Seminarul Regional "Împreuna pentru dezvoltarea durabila", organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului, pentru a dezbate revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a României, valabila din anul 2008.
     Au prezenti prefecti, presedinti de consilii judetene, primari, conducatori ai institutiilor deconcentrate, reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile din Regiunea Nord-Est.
     În cadrul întâlnirii, s-au dezbatut subiecte care fac parte din domenii precum educatia pentru agricultura durabila, rolul autoritatilor locale în dezvoltare durabila si conceptul de Smart City, finantari, actualitati, perspective în componenta dezvoltarii durabile, rolul capitalului social în cadrul procesului de dezvoltare durabila a societatii, artele vizuale si dezvoltarea durabila in societatile contemporane sau integritatea inter si transdisciplinara accelerata în domeniile stiintifice.
     Presedintele Sorin Brasoveanu s-a aratat încântat de discutiile purtate în cadrul acestui seminar. ”Împreuna pentru dezvoltarea durabila este un conceptul gândit de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, care îsi propune sa reuneasca la aceeasi masa a dialogului toti actorii importanti implicati în acest vast domeniu, deoarece Dezvoltarea Durabila are ca unul dintre obiective reducerea inegalitatilor dintre regiunile tarii, iar acest lucru se poate realiza doar printr-o strânsa colaborare dintre ministere si regiunile tarii”, a mai declarat presedintele Brasoveanu.
     Prezent la aceasta dezbatere, fostul ministru Laszlo Borbely, consilier de Stat si Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a vorbit despre implementarea Agendei 2030 la nivel global, demersuri UE si nationale pâna la momentul actual: ”Fara ajutorul tuturor segmentelor societatii, fara o institutionalizare si la nivel local al implementarii Agendei 2030, nu vom putea atinge masa critica necesara pentru a face o schimbare durabila. Revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila este doar primul pas. Implementarea acesteia este partea cea mai importanta care va face diferenta. Este o perioada foarte importanta pentru România, deoarece, privind implementarea Agendei 2030 ne-am angajat sa prezentam Raportul National Voluntar din iulie 2018. În 2019, România va detine Presedintia Uniunii Europene. Va fi un an important la nivel global si la nivelul Uniunii Europene, pentru ca atunci se va finaliza un raport si un document de referinta privind implementarea Agndei 2030. Prioritatea României va fi legata de dezvoltarea durabila si implementarea Agendei 2030, acesta este unul dintre motivele pentru care a fost înfiintat acest departament' — a mai spus Laszlo Borbely.

Close Search Window