Administrator



    Ziua de 9 Mai reprezinta o data simbol în istoria moderna a poporului român. Printr-o coincidenta fericita astazi sarbatorim Ziua Europei, Proclamarea independentei de stat a României la 9 mai 1877 si Victoria Coalitiei Natiunilor Unite în cel de-al Doilea Razboi Mondial la 9 mai 1945.
    Ziua Uniunii Europene nu înseamna numai data de nastere a proiectului european, ci si o zi a bucuriei de a fi împreuna, o zi a vointei de solidaritate, o zi a marii comunitati din care fac parte toti cetatenii UE. Orice unitate marcheaza începutul unui efort comun pentru a realiza lucruri marete. Ziua de astazi, Ziua Europei, este, alaturi de celelalte simboluri ale Uniunii Europene, semnul unui angajament colectiv transformat într-o mare familie, familia Europei.
    În pofida amenintarilor si provocarilor cu care se confrunta Uniunea Europeana, semnalele cetatenilor europeni sunt clare. Credinta în proiectul european este ferma iar atitudinea oamenilor se îndreapta într-un singur sens- consolidarea valorilor europene si implicarea lor în viata noastra cotidiana. Fie ca vorbim despre solidaritate, grija fata de celalalt, democratie si participare activa în viata cetatii, toate acestea, cândva deziderate, acum sunt realitate. Iar noi, românii suntem parte din acest angrenaj de actiuni, simboluri si valori si, cu mândrie ne revendicam statutul de cetateni europeni. La multi ani, Europa! La multi ani, România!

    La 9 mai 1877, tara nostra îsi proclama independenta de stat. De la tribuna Camerei Deputatilor, Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe al României la acea data, tinea un discurs memorabil: ”Suntem independenti; suntem natiune de sine statatoare”. O zi mai târziu, Camera Deputatilor si Senatul aveau sa consacre în mod oficial noul statut de stat independent al României. Independenta tarii era astfel proclamata oficial dupa ce ea fusese invocata cu multe decenii înainte în numeroase documente redactate de catre fruntasii miscarii nationale din Principatele Române. Acest obiectiv a fost considerat de catre elitele politice ca fiind o necesitate, fara de care nu era posibila modernizarea tarii.
      În 1877, în contextul declararii razboi Turciei de catre Rusia, dornica sa îsi ia revansa dupa razboiul Crimeii (1853-1856), clasa politica româneasca a înteles ca proclamarea independentei în Parlament trebuia sa fie urmata de consfintirea acesteia pe câmpul de lupta.
    Independenta României avea sa fie validata de catre Congresul de la Berlin (1878) chiar daca a trebuit sa plateasca un pret pe masura - pierderea celor trei judete românesti din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail si Bolgrad, în favoarea Imperiului rus. Consacrarea internationala a independentei României avea sa vina de-abia doi ani mai târziu, când Germania, Franta si Marea Britanie au transmis, în februarie 1880, o nota identica la Bucuresti prin intermediul reprezentantilor lor diplomatici, ridicati acum la rangul de ministri plenipotentiari, în concordanta cu noul statut international al tarii noastre.  

    Al treilea moment sarbatoresc al zilei de astazi se refera la Victoria Coalitiei Natiunilor Unite în cel de-al Doilea Razboi Mondial la 9 mai 1945. Cunoscuta si ca Ziua Victoriei, în aceasta zi, acum 72 de ani a fost semnat actul de capitulare neconditionata a Germaniei naziste, ceea ce a pus capat celui de-al Doilea Razboi Mondial. S-a încheiat astfel unul dintre cele mai sângeroase momente din istoria omenirii în care bilantul mortilor a fost de peste 60 de milioane de oameni, militari si civili. Pentru prima data, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare. Urmarile razboiului, inclusiv schimbarile geopolitice, culturale si economice, au fost fara precedent.
    Anii care au urmat au fost ani grei, pentru toata Europa, devastata de razboi, ani în care un continent întreg a fost silit sa se reconstruiasca, sa se ridice din ruine. Europa a reusit, dovada proiectul european pe care îl sarbatorim astazi.

Close Search Window