Administrator
Vizita delegatiei franceze, membri ai Asociatiei de Prietenie Româno-Franceza «St. Leu la Forêt – Izvorul Berheciului», în judetul Bacau, a continuat cu o serie de întâlniri cu comunitatea de pe Valea Zeletinului.
Joi, 26 octombrie, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu si deputatul Ionel Floroiu, i-au însotit pe oaspetii francezi în comunele Colonesti si Rachitoasa.
Devenit traditie, Proiectul „Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale bacauane din Valea Zeletinului – promovarea învatarii si consolidarii limbii franceze în vederea dezvoltarii comunitare, în contextul extinderii relatiilor de colaborare cu Franta”, initiat de Consiliul Judetean Bacau, în parteneriat cu Asociatia franceza «Amitié Roumaine Saint Leu la Forêt», îsi propune sa-i initieze pe copiii din cele patru comune, Colonesti, Stanisesti, Motoseni si Rachitoasa sa deprinda tainele limbii lui Voltaire si Balzac.
Obiectivul general al proiectului este învatarea si consolidarea limbii franceze de catre elevii din comunele sarace ale judetului, pentru a fructifica oportunitatile, pe care le reprezinta cunoasterea acestei limbi de circulatie internationala pentru dezvoltarea personala, implicit pentru dezvoltarea comunitatilor proprii.
Proiectul implementat în anul 2014, presupune organizarea unor ateliere de învatare a limbii franceze prin joc, a unor ateliere de creatie, dar si prin concursuri de recitare în limba franceza, mici spectacole de teatru francofon, concursuri de muzica.
Initiatorul acestui proiect, deputatul Ionel Floroiu, a marturisit ca parteneriatul încheiat cu Asociatia de Prietenie Româno-Franceza «St. Leu la Forêt – Izvorul Berheciului este unul din proiectele dragi sufletului sau. ”Am multe realizari în administratie, dar acest proiect este cel mai aproape de sufletul meu. Mai mult de o mie de elevi, zeci de profesori, oameni din administratie si alesi locali au învatat mai bine limba franceza, dar, mai ales au descoperit o lume noua. Cel mai important este cum au crescut speranta si încrederea pentru acesti copii care s-au nascut într-o zona cu probleme economice si sociale. Acesta este marea reusita a proiectului si a mea.”
Fostul presedintele al Consiliului Judetean, Dragos Benea, în prezent senator în Parlamentul României, a precizat ca de-a lungul vremii Consiliul Judetean Bacau a fost mereu deschis unor astfel de parteneriate care vin în sprijinul comunitatilor defavorizate. ”Cu Amitié Roumaine Saint Leu la Forêt avem o colaborare mai veche si faptul ca am reusit sa implementam un nou proiect reprezinta o dovada a seriozitatii acestor initiative. Vreau sa le multumesc, în primul rând primarilor si cadrelor didactice din cele patru comune pentru felul în care s-au implicat în acest proiect.”
La rândul sau, actualul presedinte, Sorin Brasoveanu a afirmat ca îsi doreste sa ofere o alta dimensiune acestui parteneriat. ”Plecând de la învatarea si aprofundarea limbii franceze de catre elevii din Valea Zeletinului, ne propunem sa generam si alte proiecte ce pot conduce la revitalizarea din punct de vedere economic si social a acestei zone. Astfel, ne propunem sa implementam la Rachitoasa o clasa în cadrul învatamântului profesional dual, pentru clasele intensiv- franceza. În acest sens, mizam si pe sprijinul operatorilor economici francezi, existenti în judetul Bacau si a Camerei de Comert Franceze de la Bucuresti. De asemenea, dorim sa promovam imaginea judetului Bacau, prin intermediul spectacolelor sustinute în Franta de elevii reuniti din cele patru comune de pe Valea Zeletinului, vizate în proiect. Anul viitor, fiind dedicat Centenarului Marii Uniri, vom pune în scena un spectacol special ce va urmari promovarea relatiilor de prietenie româno-franceze. Ne dorim ca, alaturi de partenerii francezi si de responsabilii de proiect din cadrul aparatului propriu al institutiei, sa realizam un calendar complet al actiunilor ce vor fi întreprinse în anul 2017”.
Raluca Moulinier, presedinte al Asociatiei de Prietenie Româno-Franceza «St. Leu la Forêt – Izvorul Berheciului» a apreciat sprijinul pe care l-a primit de-a lungul vremii de la cei care s-au aflat la conducerea Consiliului Judetean Bacau.” Fie ca a fost vorba de chestiuni legate de administratie sau educatie suportul primit din partea conducerii consiliului judetean a fost si este motorul proiectului nostru. Aportul conjugat al tuturor si daruirea manifestata în tot ceea ce s-a realizat, sunt hotarâtoare în ceea ce priveste desfasurarea cu succes a activitatilor viitoare. Deja pregatim vizita de anul viitor în Franta, când ne-am propus sa realizam un adevarat turneu cultural-artistic al elevilor de pe Valea Zeletinului”.
Ziua a fost completata cu o vizita la campusul scolar din Podu Turcului, unul dintre cele mai moderne din tara la nivel rural, unde oaspetii au apreciat la superlativ conditiile de studiu din clase si confortul caminului, afirmând ca în Franta nu se gasesc asemenea scoli în afara oraselor. De asemenea, împreuna cu primarul comunei si conducerea scolii s-au stabilit cai de comunicare pentru o colaborare în domeniul pregatirii profesionale în limba franceza.

Close Search Window