Administrator



     Timp de doua zile, Bacaul a fost gazda celei de-a IX-a editii a Congresului National de Insignografie si a celei de-a XLIII-a Expozitii colective de insigne, manifestari dedicate memoriei colonelului Ioan Dogaru (1922-2011), originar din satul Galbeni, comuna Nicolaie Balcescu, initiatorul insignografiei românesti si cetatean de onoare al municipiului Bacau.
     Manifestarea desfasurata la Centrul International de Cultura si Arte ”George Apostu” din Bacau a fost organizata de Societatea Numismatica Româna în parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau si Municipiul Bacau, în colaborare cu Asociatia Arhivistilor din Bacau.
     La eveniment au participat aproximativ 100 de colectionari din toata tara, care au expus peste 14.000 de insigne. În cadrul manifestarii, pe lânga expozitia în sine, s-a desfasurat si un simpozion pe teme insignografice, de cercetare, având ca principala tema continuarea activitatii de colectionare de insigne.
    Organizarea acestor manifestari la Bacau a constituit o premiera pentru Moldova, celelalte editii desfasurându-se în Transilvania si Muntenia.
     Începutul unei colectii organizate de insigne în România o datoram col. Ioan Dogaru care înca din 1948 a început sa îsi ordoneze piesele dupa anumite criterii si tematici.
    Peste doua decenii, col. Ioan Dogaru are o idee deosebita de a prezenta într-o expozitie o parte din colectia sa care acum numara peste 4.200 de piese, mare parte dintre acestea fiind donate Muzeului de Istorie Iulian Antonescu din Bacau. Astfel, la 24 martie 1968 este semnat actul oficial de nastere al insignografiei românesti la Casa Centrala a Armatei din Bucuresti, actualmente Cercul Militar National. Expozitia a întrunit toate elemenetele specifice unei manifestari de tinuta: invitatie tiparita, afis, catalog si ceea ce a fost cel mai important, insigna proprie.
     Un impact mediatic în activitatea insignografica din România l-a avut expozitia itineranta de insigne realizata de col. Ioan Dogaru la casele armatei din Brasov, Iasi, Bacau, Constanta, precum si la Palatul Pionierilor de la Cotroceni.
     La 7 ani de la expozitia de insigne din Capitala, are loc la Petrosani prima întâlnire pe tara a colectionarilor de insigne (2-3 august 1975), rod al colaborarii a trei colectionari de marca din tara: col. (r) Ioan Dogaru - Bucuresti, Pavel Milovan - Timisoara si Aurel Dual – Petrosani. Urmatoarele întâlniri anuale au avut loc la Timisoara, Craiova, Bucuresti - Casa Centrala a Armatei, Petrosani, Arad, Tg. Mures etc.
     Dupa 1989, activitatea colectionarilor de insigne cunoaste o perioada mai dificila, timp de 10 ani toate întâlnirile au avut loc la Petrosani. Dupa aceasta perioada a aparut ideea înfiintarii unei asociatii care sa degreveze Societatea Numismatica Româna de activitatea insignografica care a luat un avânt deosebit în România. Astfel, la Petrosani, cu ocazia primului Congres National de Insignografie, 18–20 septembrie 2009, a avut loc si Adunarea Generala de Constituire a Asociatiei Colectionarilor de Insigne din România (ACIR). Cei 80 de participanti au votat statutul asociatiei si au ales organul de conducere al acesteia.
     Pâna în prezent, printr-o buna coordonare a activitatii din partea ACIR, s-a reusit mentinerea reuniunilor timp de 43 de editii consecutive, care de 9 ani au fost ridicate la rang de congres, având la baza propunerea regretatului col. Ioan Dogaru.

Close Search Window