Administrator
     Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a convocat în regim de urgenta astazi, 16 mai 2017, o sedinta extraordinara al carei punct principal a fost recentul atac cibernetic asupra Spitalului Judetean de Urgenta Bacau (S.J.U.).  
     Reamintim faptul ca, în data de 5 mai, în momentul în care angajatii spitalului au încercat sa acceseze unul dintre serverele pe care se încarcau date au constatat ca acesta nu mai raspundea comenzilor si nu mai încarca datele. Concomitent, a aparut pe monitoare un mesaj cu pasii de urmat pentru deblocarea fisierelor. „Era doar un mesaj pe server în care se spunea ca datele sunt criptate si daca le vrem, urmau anumiti pasi. Serverul respectiv nu mai era functional, el a fost sigilat si trimis organelor de cercetare”, spune Adrian Popa, managerul Spitalului Judetean Bacau.
     ”A fost o situatie de urgenta care, prin impactul potential, trebuia gestionata rapid. În data de 5 mai s-a luat legatura cu firma care gestioneaza programul informatic al spitalului, datele de pe serverul infectat au fost relocate pe un server provizoriu, au fost identificate si blocate port-urile sensibile de acces în sistem, a fost blocat accesul la internet din exteriorul spitalului. În zilele imediat urmatoare, conducerea Consiliului Judetean, împreuna cu Prefectul judetului, cu Subprefectul, cu cadre din Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul Român de Informatii  am avut o întâlnire pentru a identifica solutiile si masurile care se impun pe termen lung.”, a precizat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, în analiza privind gestionarea acestei situatii.
     Daca initial, toate fisierele încarcate pe respectivul server au fost compromise, ulterior, s-a reusit, în mai putin de 48 de ore, recuperarea acestor date, care cuprindeau sute de foi de observatie ale pacientilor. O parte dintre serviciile medicale au trebuit sa fie revalidate cu ajutorul cardului de sanatate, astfel încât unii dintre pacienti au fost nevoiti sa faca înca un drum la spital. „În ziua de sâmbata, au reusit sa aduca servere noi, sa încarce programele din nou si sa revalideze foile pierdute pâna ziua de marti, când era termenul legal de validare cu cardul, dar nu au reusit sa o faca în proportie de 100%”, a afirmat Dan Stoica, Director relatii contractuale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau.
     La recomandarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta care, în data de 11 mai 2017, a constatat si aprobat existenta unei situatii de urgenta cu risc major la un eventual nou atac cibernetic asupra bazelor de date ale S.J.U., spitalul a alocat suma de 169.250 de lei pentru achizitionarea în regim de urgenta a echipamentelor de securizare a sistemului informatic. De mentionat, ca acesti bani nu înseamna un cost în plus pentru spital, ci utilizarea sumelor existente deja în buget la capitolul achizitii pentru obiectivul ”Echipamente si licente pentru interventii în sistem de urgenta pentru securizarea sistemului informatic”.
     La nivel national, Grupul  Renault România a fost afectat de valul de atacuri cibernetice, activitatea companiei a fost blocata iar fluxul de productie a fost întrerupt pentru câteva zile.
     Atacul cibernetic, la nivel global, a afectat mai mult de 200.000 de institutii si companii private din 150 de tari, una dintre cele mai afectate tari pare pâna acum a fi China, cu peste 29.000 de institutii afectate, în Marea Britanie atacul a vizat tot reteaua sanitara, zeci de spitale si clinici fiind blocate.

Close Search Window