Administrator


 

În fiecare an, ziua de 8 noiembrie - Ziua Internationala a Radiologiei este un omagiu adus celui care a descoperit Razele X, Wilhelm Conrad Roentgen, deschizând drumuri nebanuite pentru aplicatiile medicale.

Multumiri si felicitari tuturor celor care lucreaza în domeniul imagisticii medicale, al radiologiei si radioterapiei, domenii vitale care salveaza vieti. Si pentru ca, în sanatate, orice efort conteaza si fiecare dintre noi are datoria de a sprijini si a contribui la dezvoltarea infrastructurii si serviciilor oferite voi aminti ca Spitalul Judetean de Urgenta va avea un al doilea buncar de radioterapie, investitie necesara în conditiile în care, în judetul Bacau sunt înregistrati în evidentele medicale peste 9 000 de pacienti oncologici” – Sorin Brasoveanu, presedinte al Consiliului Judetean Bacau

Peste 23 de milioane de lei pentru al doilea buncar
Constructia cladirii, în valoare de 5,6 milioane de lei este finantata din bugetul propriu al Consiliului Judetean Bacau, în acest moment fiind în lucru caietul de sarcini pentru licitatia serviciilor de proiectare.
Acceleratorul de particule, o investitie de 17,7 milioane de lei, care va intra în dotarea buncarului va fi achizitionat de Ministerul Sanatatii. Contractul de finantare pentru accelerator a fost, de altfel, semnat în luna octombrie a acestui an.
Investitia vine în completarea compartimentului de radioterapie de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau care a fost inaugurat în 2017. Valoarea totala a investitiei realizate la Sectie de Radioterapie a fost de peste sase milioane de euro, din care mai mult de 60% a fost reprezentata de valoarea echipamentelor medicale.

 

Modernizarea Compartimentului de Radioterapie a presupus reabilitarea integrala a cladirii, care are 24 de paturi si dotare cu echipamente performante. Acceleratorul de particule este de ultima generatie, cu 2 energii de fotoni si 5 grupe de electroni. În România, mai exista un aparat similar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generatie mai veche. Zilnic, de sedintele de tratament beneficiaza peste 20 de pacienti, aparatul putând efectua tratamente pentru peste 70 dintre tipurile de cancer.
De la darea în folosinta, noul Compartiment de Radioterapie si-a demonstrat pe deplin utilitatea, pacienti atât din judetul Bacau dar si din judetele învecinate beneficiind aici de tratamente performante. 

 

Close Search Window