Administrator


 

 

 

Între 6 si 9 iunie 2019, va avea loc editia a III-a a Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, organizate de Consiliul Judetean Bacau în parteneriat cu Municipiul Bacau si Colegiul „Vasile Alecsandri”. Manifestarile sunt programate a se desfasura în urbea natala a poetului (nascut la 14 iunie 1818, în Bacau) dar si în localitatea unde îsi doarme somnul de veci (Mircesti, judetul Iasi).
Reuniunile Culturale „Alecsandriada” fac parte dintr-un proiect finantat de Consiliul Judetean si de Primaria municipiului Bacau, sub egida filialei locale a Uniunii Scriitorilor din România. Colaboratorii evenimentului sunt Teatrul Municipal „Bacovia”, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, Inspectoratul ªcolar al judetului Bacau, Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau, Muzeul National al Literaturii Române Iasi/Casa Memoriala „Vasile Alecsandri” din Mircesti, judetul Iasi, Societatea Cultural-ªtiintifica „Vasile Alecsandri” Bacau, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Chisinau, revistele „Ateneu” si „Plumb”.

Programul manifestarilor
Joi, 6 iunie

ora 16: spectacolul „Vârciorova. Carantina”, de Matei Millo si Vasile Alecsandri, sustinut de actorii Teatrului Municipal „Bacovia” (regia, Alexandru Dabija; muzica, Ada Milea)
ora 17,30: depunerea unei ghirlande de flori la statuia poetului, din Piata Tricolorului

Vineri, 7 iunie
ora 10: în sala de lectura a Bibliotecii Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau va avea loc conferinta stiintifica cu tema „Vasile Alecsandri – polimorfismul vietii si operei”, cu participarea a minimum cinci raportori (cadre universitare sau critici si istorici literari). Prezentarea în sinteza a referatelor, cu subiecte centrate pe tematica enuntata (biografia, creatia literara, folcloristica; activitatea diplomatica si politica etc.), va fi urmata de dezbateri
ora 16: la Sala „Ateneu” este programat spectacolul „De la Miorita, la Andrii Popa”, cu participarea elevilor de la Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Bacau si de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chisinau, Republica Moldova, precum si a studentilor Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau (membri ai Ansamblului „Pasteluri bacauane” si recitatori)
ora 18: în Aula „Vasile Alecsandri” a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau va avea loc festivitatea de decernare a premiilor Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”.

Sâmbata, 8 iunie
ora 10: la Casa Memoriala „Vasile Alecsandri” din Mircesti va fi vizitat muzeul, iar la mormântul poetului va fi un recital al invitatilor, sub genericul „Voci de AED pentru AlEcsanDri”
ora 16: la Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Bacau va avea loc festivitatea de premiere a câstigatorilor Concursului National „Alecsandriana”

Duminica, 9 iunie
Câstigatorii Concursului National „Alecsandriana” se vor deplasa la Casa Memoriala „Vasile Alecsandri” din Mircesti, unde vor avea un program similar zilei de sâmbata.

Close Search Window