Administrator


 

 

Anul acesta s-au împlinit doua decenii de activitate a Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, în care au fost implementate peste 2300 de proiecte de catre entitatile din regiune, în valoare de 1,8 miliarde euro.
Efectele benefice ale acestor rezultate concrete asupra dezvoltarii Regiunii Nord-Est au fost recunoscute de toti partenerii ADR Nord-Est: Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Comisia Europeana, reprezentata de o delegatie a DG Regio, condusa de Carsten Rasmussen, seful Unitatii pentru România, rectorii universitatilor din regiune, beneficiari de finantare, startup-uri la început de drum sau reprezentanti ai unor IMM-uri.
În ultimul an, în regiunea Nord-Est a fost depuse 685 de cereri de finantare în cadrul POR, cu o valoare solicitata de 1.366,66 mil. lei.   Pâna la aceasta data, în cadrul Directiei OI POR au fost procesate 1498 cereri de plata si rambursare, în valoare totala de 524.637.679,21 lei.

Profesionalismul ADR Nord Est, apreciat de Carsten Rasmussen
Carsten Rasmussen, Seful Unitatii pentru Romania din cadrul DG Regio, Comisia Europeana, a apreciat modul în care sunt implementate proiectele pe fonduri europene, cu sprijinul ADR Nord-Est:
Am remarcat profesionalismul personalului agentiei. Când i-am cunoscut, în 2017, am luat contact cu calitatea lor de Organism Intermediar. Treptat, am descoperit cât de diversa si de intensa este activitatea lor in slujba acestei Regiuni. Le-am pus angajatilor întrebari deschise, iar raspunsurile lor au fost foarte inteligente. Am realizat ca nu am de a face cu birocrati. Cred ca ADR Nord-Est este o organizatie bazata pe valori precum solidaritate si profesionalism, pe care eu le consider valori intrinsec europene.” -Carsten Rasmussen.


 „Prin Programul Regio 2007-2013, rata de absorbtie a fondurilor europene a fost de peste 90%. In actualul Program, numai in judetul Bacau s-au semnat 53 de contracte de finantare, de peste 100 de milioane de lei, investitii vitale in judet, pe infrastructura rutiera, de educatie, de sanatate, de servicii sociale, de reabilitare energetica a unor cladiri.”- Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului de Dezvoltare Regionala Nord Est (2018-2019) si presedinte al Consiliului Judetean Bacau.
Aceste rezultate sunt ale noastre, ale tuturor. Devenirea noastra se datoreaza, în mare parte, partenerilor, beneficiarilor si colaboratorilor nostri, în care am gasit deseori repere de profesionalism, surse de inspiratie si un imbold permanent pentru progres.” - Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est.


Proiecte care se implementeaza în judetul Bacau, finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020
Consiliul Judetean Bacau are în derulare, prin POR 2014-2020, patru proiecte în valoare de 212 milioane de lei, din care 192, 5 milioane de lei sunt fonduri atrase de la Uniunea Europeana iar 19,5 milioane este contributia de la bugetul judetului.
185 de milioane de lei este valoarea proiectului pentru reabilitarea si modernizarea drumului interjudetean care face conectarea cu E 85, între judetele Neamt, Bacau si Vrancea. În total este vorba de modernizarea a peste 155 de kilometri de drumuri, din care peste 95 de kilometri se vor executa în judetul Bacau (Podul Turcului, Glavanesti, Motoseni, Rachitoasa, Colonesti, Izvorul Berheciului, Secuieni, Traian, Prajesti, Damienesti, Rosiori, limita Neamt).
„Este una dintre cele mai mari investitii din judet, având în vedere ca vorbim despre 95 de kilometri de drumuri care strabat judetul de la nord la sud. Acest gen de proiecte face diferenta între alesii locali care trebuie sa aiba abilitatea de a atrage fonduri europene din cât mai multe surse”, a subliniat eurodeputatul Dragos Benea.
 „Proiectul este cu atât mai important cu cât reduce discrepanta dintre estul si vestul judetului, mareste atractivitatea zonei de est si, foarte important, prin accesul direct la drumul european E85 asigura conectivitatea cu judetele Neamt, Iasi si Suceava”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu.
În cadrul acestui exercitiu bugetar al Uniunii Europene, prin POR 2014-2020 se vor realiza lucrari de modernizare, extindere, dotare infrastructura Unitate de Primiri Urgente si realizarea unui heliport la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau (16.5 milioane de lei), dotarea infrastructurii Ambulatoriului de Specialitate Adulti si Copii din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau (aproximativ 9 milioane de lei) dar si reabilitarea si extinderea cladiii pentru înfiintarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice cu unitate de îngrijire la domiciliu (1,5 milioane de lei).

   
Consiliul Judetean Bacau a realizat investitii de 635 de milioane de lei prin POR 2007-2013
Fondurile europene au reprezentat prilejul pentru modernizarea mai multor obiective din judetul Bacau, fie ca e vorba de reabilitarea si asfaltarea a sute de kilometri de drumuri judetene, fie de investitii în Sanatate si Turism.

Prin Programul Operational Regional 2007-2013, în judetul Bacau au fost finalizate 22 de proiecte majore cu fonduri europene. Valoarea totala a bugetului cheltuit cu aceste proiecte a fost de 635.064 de milioane de lei, din care 580,905 milioane au fost bani europeni, iar 54,159 de milioane au fost contributia judetului Bacau.

Close Search Window