Administrator


 

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-a întrunit miercuri, 11 decembrie 2019, la Piatra Neamt, într-o sedinta de analiza si bilant la sfârsit de mandat. În perioada 2018-2019 functia de presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a fost asigurata de presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, iar functia de vicepresedinte a fost detinuta de catre presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu.

În cadrul sedintei au fost aprobate mai multe documente, care vor influenta în mod decisiv modul în care judetele din regiunea Nord Est vor beneficia de investitii în viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, în perioada 2021-2027, prin Programul Operational Regional.

Discutiile din cadrul sedintei Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-au concentrat pe necesitatea simplificarii procedurilor de licitatie. În prezent, desi sunt multe contracte pentru care s-a semnat contractul de finantare înca din 2017, în urma procedurilor greoaie de licitatii, nici acum, în 2019, nu este desemnat un câstigator al executiei lucrarilor. Acestea au fost o piedica semnificativa în derularea proiectelor finantate prin POR 2014-2020, si desi legislatia în domeniu s-a schimbat recent, ea nu asigura însa o scurtare semnificativa a perioadei de la semnarea contractului de finantare pâna la semnarea contractului de executie si finalizarea lucrarilor.

Am solicitat simplificarea procedurilor de licitatii, ne dorim accelerarea implementarii proiectelor. Sunt contracte de finantare care au fost semnate în 2017 si 2018 si nici acum nu avem un executant al lucrarilor. Aici apare o întârziere de aproximativ doi ani între data semnarii contractului de finantare si data semnarii contractului de executie”, a precizat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est în perioada 2018-2019.

În acest context, Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a luat câteva decizii pentru îmbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
În prezent, întreaga regiune are doar 3 reprezentanti permanenti la Bruxelles. Propunerea membrilor Consiliului a fost aceea de a întari capacitatea Biroului de Reprezentare al Regiunii Nord-Est la Bruxelles, astfel încât fiecare judet sa aiba cel putin un reprezentant permanent, care sa asigure o informare directa si în timp util.
Țari ca Polonia, care a avut rezultate de exceptie în atragerea fondurilor europene, au sute de posturi, pentru fiecare regiune, în capitala Uniunii Europene. O alta prevedere, care va întari tendinta de regionalizare si descentralizare, este aceea ca autoritatea de management pentru POR 2021-2027 va fi la nivel regional.
Acesta este un pas foarte important, finantarile pe POR 2021-2027 vor fi gestionate la nivel de regiune. Vor fi eliminate astfel unele bariere birocratice, accesul autoritatilor locale va fi mai rapid”, a mai declarat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

În cadrul sedintei au fost aprobate contributiile consiliilor judetene la Fondul de Dezvoltare Regionala si la bugetele Birourilor Regionale de Cooperare Transfrontaliera Iasi si Suceava, pentru anul 2020 dar si Bugetul de venituri si cheltuieli al ADR Nord-Est pentru urmatorul an si a fost desemnata o noua conducere.

Close Search Window