Administrator
   

    Finele lunii martie au adus în prim planul parteneriatului francofon dintre Consiliul Judetean Bacau si Asociatia Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt, doua noi evenimente de prestigiu. Este vorba despre conferintele cu tema „Personalitati bacauane de ieri si de astazi de expresie franceza în muzica si literatura”, conferentiar  prof. univ. dr. Vasile Spiridon, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau si „Personalitati franceze care au contribuit la crearea Statului Român la sfârsitul sec. XIX si începutul sec. XX - Napoleon al III-lea si Generalul Berthelot”, conferentiar prof. dr. Philippe Casassus. Conferintele, care au avut loc în Franta, la Casa Europei din Paris si în localitatea Saint-Leu-la-Forêt, au fost urmate de vernisarea expozitiei „Patrimoniul cultural si turismul în Judetul Bacau”.
    În deschidere, au luat cuvântul Catherine Lalumière, presedinte al Maison de l’Europe si al Asociatiei Europene a Scolilor de studii politice ale Consiliului Europei, Raluca Moulinier, presedinte al  Asociatiei Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt. Din partea Consiliului Judetean Bacau, Luciana Pascu-Cârlan, consilier în cadrul Directiei dezvoltare durabila si managementul proiectelor  a transmis mesajul presedintelui, Sorin Brasoveanu. 

  Au fost prezentate publicului francez personalitati marcante ale meleagurilor bacauane care, prin anvergura creatiilor artistice si-au pus amprenta asupra culturii universale. Este vorba despre Vasile Alecsandri, Tristan Tzara, George Enescu dar si scriitori contemporani care au contribuit la îmbogatirea patrimoniului cultural.

    În cadrul colaborarii demarate în 2015 dintre Consiliul Judetean Bacau si Asociatia Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt au avut loc numeroase initiative si actiuni concretizate în proiecte comune de care au beneficiat atât comunitati din judetul Bacau cât si din Saint-Leu-la-Forêt. Unul dintre acestea, adevarat proiect de suflet, ofera „Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale bacauane de pe Valea Zeletinului”, mai precis, copiilor din comunele Colonesti, Motoseni, Rachitoasa si Stanisesti. În fiecare an, copiii scolilor implicate în proiect, învata si îsi consolideaza cunostintele de limba franceza, într-un sistem interactiv care presupune atât studiu în clasa cât si învatare în activitati comune cu colegi din Franta, actiuni care au loc în judetul Bacau dar si în Saint-Leu-la-Forêt.

Close Search Window