Administrator




    Consiliul Judetean Bacau, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, Asociatia Internationala Step by Step, Ministerul Educatiei Nationale si UNICEF în România au lansat astazi, 27 martie 2019, la Bacau, proiectul „România creste cu tine - Educatia timpurie, o investitie în viitor”.   
    Scopul acestui proiect care se va derula în perioada 2019–2022 este sa contribuie la dezvoltarea politicilor publice în domeniul educatiei timpurii si la îmbunatatirea cadrului de implementare a acestora la nivel national, judetean si local, asigurând astfel, dreptul tuturor copiilor la educatie timpurie incluziva de calitate.
     11 comunitati din judetul Bacau, respectiv Bacau, Onesti, Târgu Ocna, Moinesti, Comanesti, Buhusi, Darmanesti, Balcani, Blagesti, Dofteana si Poduri, vor beneficia de implicarea mai multor echipe de specialisti (din domeniul educatiei, al sanatatii, al protectiei sociale, ONG-uri, culte religioase, oameni de afaceri etc.) pentru a dezvolta strategii în domeniul educatiei timpurii adaptate fiecarei comunitati în parte.
    „Salutam acest nou proiect-pilot pe care UNICEF-ul îl initiaza în judetul Bacau. Este un proiect pentru viitor, pentru ca se adreseaza copiilor si ei sunt viitorul, dar, în egala masura, vizeaza si prezentul, pentru ca se adreseaza si parintilor”, a declarat Silviu Ionel Pravat, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau.
    La nivelul fiecarui judet vor lucra facilitatori judeteni, cu rol activ în organizarea si derularea procesului de colaborare si coordonare dintre toti actorii implicati.
    În ultimii ani, România a înregistrat o serie de progrese în ceea ce priveste educatia timpurie. Participarea la educatia timpurie a copiilor cu vârsta între 3 si 6 ani a crescut de la 75% în 2006, la 91% în 2016. De asemenea, Parlamentul a adoptat recent propunerea legislativa privind finantarea educatiei ante-prescolare si obligativitatea frecventarii gradinitei gradual. Cu toate acestea, accesul copiilor vulnerabili la educatie timpurie de calitate este limitat de saracie, lipsa serviciilor la nivelul comunitatii, subfinantarea educatiei si, în special, a educatiei ante-prescolare în România în comparatie cu alte state europene.
    „Numeroase studii internationale si experientele practice din România au demonstrat ca investitia în educatia timpurie de calitate are cele mai bune rezultate pe termen lung. Prin parteneriatul dintre autoritati judetene si locale, mediul de afaceri si cel non-guvernamental, profesionisti si parinti, vor fi înfiintate, adaptate si îmbunatatite serviciile de educatie si îngrijire timpurie incluziva de calitate cele mai potrivite fiecarei comunitati. Astfel, toti copiii si, în special, copiii dezavantajati, din familii sarace sau cei cu dizabilitati, vor avea sansa unui viitor mai bun”, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
    La eveniment au participat reprezentanti ai institutiilor judetene si locale din domeniul educatiei, sanatatii si asistentei sociale, profesionisti din serviciile de educatie timpurie, autoritati, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri din judetul Bacau si jurnalisti.
    UNICEF este prezent în România si în alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei timpurii pâna la adolescenta. În România, UNICEF lucreaza împreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si ale guvernelor.

Close Search Window