Administrator


 

 

 Consilierii judeteni au aprobat în sedinta extraordinara de luni, 9 septembrie 2019, o ampla actiune de promovare a imaginii judetului intitulata „Vitejii României Biruitoare – judetul Bacau în Razboiul Întregirii Nationale”.

 

Initiatoarea acestui demers este Asociatia Unlimited Connections care, în asociere cu Consiliul Judetean Bacau, va inaugura monumentul de for public „România biruitoare”.
Abordare sculpturala originala a temei centrale a basoreliefului Mausoleului de la Marasesti, monumentul din Bacau consta într-un grup statuar, având în centru reprezentarea alegorica „România Biruitoare", situata în armonie cu celelalte doua personaje - Regele Ferdinand I si Regina Maria, monarhii întregitori care sustin si potenteaza simbolurile unitatii si suveranitatii nationale, reafirmând artistic legitimitatea Marii Uniri.

 

Statuia din bronz „România Biruitoare" va fi amplasata pe un soclu cilindric din granit masiv, cu o înaltime de peste 3,20 metri, fiind încadrata de grupul celor doua statui din bronz care îi reprezinta pe Regele Ferdinand I si Regina Maria. Grupul statuar va fi amplasat în Parcul Unirii - 1 Decembrie 1918 (fost Parcul Catedralei) si va fi donat bacauanilor, care vor deveni astfel beneficiarii finali ai monumentului de for public.

 

„România Biruitoare" reprezinta primul ansamblu monumental dedicat tarii în ultimele trei decenii, ceea ce pozitioneaza judetul Bacau în fruntea demersurilor dedicate aniversarii a 100 de ani de la Razboiul de Întregire Nationala.

 

Din perspectiva istorica, pentru bacauani, Primul Razboi Mondial are o semnificatie aparte. În Bacau au fost comandamentele Armatei de Nord (condusa de generalul Constantin Prezan) si mai târziu ale Armatei a II-a (condusa de generalul Alexandru Averescu), transformând orasul în capitala rezistentei românesti. Tot din acest judet s-au format Regimentele 55/56 si 27 Infanterie Bacau, care au fost rasplatite de suveranul României, Ferdinand I, prin acordarea Ordinului „Mihai Viteazu" clasa a II-a drapelelor de lupta. Si tot în tinutul Bacaului, Regina Maria a vizitat de mai multe ori frontul, iar pe sesul comunei Cleja, la 23 martie/4 aprilie 1917, regele Ferdinand si-a tinut celebrul discurs în fata trupelor Armatei a II-a, anuntând împroprietarirea soldatilor-tarani si votul universal. Dupa terminarea razboiului, cu loialitate, regele si-a tinut promisiunea fata de soldati si fata de Țara pe care a întregit-o sub sceptrul sau.

Judetul Bacau si bacauanii se afla astfel, printre cei mai îndreptatiti, dar si obligati dintre români, sa contribuie la aniversarea Centenarului.

Close Search Window