Administrator


 


 5 proiecte finantate din Programul Operational Regional, în valoare totala de 13,77 milioane Euro, din care 12,72 milioane de Euro asistenta financiara nerambursabila vor fi implementate pâna în 2023 si vor transforma municipiul Bacau într-un oras al viitorului. 

Contractele au fost semnate astazi, 17 octombrie 2019, între vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, în prezenta eurodeputatului Dragos Benea, a parlamentarilor de Bacau si a presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, presedinte în exercitiu al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord Est.

Vicepremierul Daniel Suciu a subliniat faptul ca „este important ca prin efortul comun am reusit deblocarea unei situatii care întârzia parafarea acestor contracte; astazi, iata am reusit semnarea acestora pentru ca toti bacauanii, indiferent de optiunea politica trebuie si merita sa se bucure de proiectele cu fonduri europene”. 

 

Proiectele care urmeaza sa fie implementate se refera la amenajarea a doua trasee pentru deplasari nemotorizate, la modernizarea statiilor de transport public dar si la reamenajarea si dotarea a doua crese din municipiul Bacau. Astfel, pentru îmbunatatirea mobilitatii urbane, doua trasee pentru deplasari nemotorizate vor fi amenajate pe urmatoarele tronsoanele Centru – Aeroport si Parcul  Cancicov - Stadion – Bazin de înot - Universitatea „Vasile Alecsandri” (traseul  tineretului si sportului),  cu o finantare de 9,23 milioane euro. Cele doua proiecte vizeaza dezvoltarea sistemului de transport velo, prin realizarea de piste de biciclete, cresterea gradului de siguranta si accesibilitate pentru pietoni, prin modernizarea unor spatii pietonale si îmbunatatirea spatiului urban, prin asigurarea de spatii verzi în aliniament si plantarea de arbori si arbusti.
 Cel de-al doilea proiect - „Modernizarea statiilor de transport public”, în valoare de 2.633.259 euro, urmareste reducerea pâna în anul 2022 a emisiilor de carbon în zona care face obiectul investitiei cu 6,1% dar si cresterea numarului de pasageri ai transportului public local cu 10,2%, pâna în anul 2022 ca urmare a modernizarii statiilor de transport din municipiu.

 

 Cresele nr. 3 si nr. 9 din municipiul Bacau vor deveni casute mai primitoare, spatii educationale moderne si un loc de joaca placut pentru 175 de prescolari, cu vârste cuprinse între 0 si 4 ani, dar si spatii de lucru adecvate pentru personalul didactic si nedidactic care îi are în ocrotire. Valoarea finantarii nerambursabile pentru aceste doua obiective este de 851.472 euro, iar durata de implementare a proiectelor este de 18 luni.

Proiectele sunt finantate în cadrul Axei 4: Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, sunt cuprinse în Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a municipiului Bacau si vor beneficia de asistenta financiara nerambursabila în proportie de 98%, doar 2 % revenind municipalitatii bacauane ca si contributie proprie.

 

Close Search Window