Administrator




Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Silviu Ionel Pravat, alaturi de directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C), Daniela Țîtaru si de managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau (S.J.U), Adrian Popa au sustinut astazi, 21 ianuarie 2018 o conferinta de presa pe tema sumelor recuperate de la Comisia Europeana în cadrul proiectelor retrospective.
Prin acest mecanism, Comisia Europeana restituie sumele investite de catre autoritatile locale în proiecte de investitii considerate de interes local sau regional major, permitând astfel reinvestirea lor în alte proiecte cu impact asupra dezvoltarii regionale.
Pot beneficia de recuperarea sumelor investite doar acele proiecte care întrunesc cerintele de eligibilitate pentru instrumentele structurale. Astfel, proiectele retrospective sunt investitii finalizate sau în stadiu avansat de implementare, finantate de la bugetul de stat sau din împrumuturi încheiate cu institutii financiare internationale (BEI/BERD), pentru care România poate solicita rambursarea cheltuielilor, cu conditia sa îndeplineasca conditiile de eligibilitate aplicabile programelor operationale 2007-2013. Aceste conditii se refera la solicitant, la reprezentantul legal, la proiectul propus spre finantare în baza cererii de finantare completata de catre solicitant.
”Aceste criterii au fost îndeplinite iar în anul 2018, Consiliul Judetean Bacau a reusit sa acceseze peste 16.600.000 Euro, bani europeni alocati prin Programul Operational Regional (POR), în cadrul mecanismului de finantare al proiectelor retrospective”, a precizat vicepresedintele Silviu Ionel Pravat, în conferinta de presa. Acesta a prezentat si situatia defalcata a sumelor recuperate: ”pentru sectorul de sanatate, prin proiectele retrospective POR 2014-2020 a fost recuperata suma de 8.302.586,5 Euro. Din acesti bani, o parte au ramas în bugetul S.J.U., fiind folositi pentru achizitia de noi echipamente medicale, o parte au fost virati la bugetul de stat iar o parte au ramas ca excedent în bugetul judetului Bacau. Pentru componenta sociala, prin proiecte retrospective POCU 2014-2020 a fost recuperata suma de 8.372.228 Euro care a avut ca destinatie – bugetul de stat si bugetul local al judetului”.
    Sumele pentru infrastructura de sanatate sunt aferente celor doua proiecte de investitii în care S.J.U. Bacau este beneficiar, alaturi de unitati sanitare din judetele Neamt si Vaslui. Este vorba despre ”Îmbunatatirea accesului populatiei din judetele Vaslui, Neamt si Bacau la servicii medicale de urgenta”, cu o valoare totala de 5.647.583,5 Euro si ”Asigurarea accesului la servicii de sanatate în regim ambulatoriu pentru populatia judetelor Vaslui, Bacau si Neamt”, proiect în valoare de 5.426.146,72 Euro. Din sumele recuperate vor fi realizate realizate investitii în infrastructura sanitara.
    Pentru componenta de servicii sociale, sumele provin din proiectul ”TEAM-UP: progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, al carui obiectiv este cresterea calitatii sistemului de asistenta sociala si a numarului de asistenti maternali la nivelul comunitatii.
    Proiectul este implementat la nivelul întregii tari iar pâna la finalizarea acestuia, în 2023 îsi propune formarea profesionala a celor aproximativ 11 000 de asistenti maternali activi dar si angajarea a peste 4.000 de noi asistenti maternali.
D.G.A.S.P.C. Bacau este partener în acest proiect iar sumele recuperate se refera la finantarea/restituirea cheltuielilor salariale aferente remuneratiei asistentilor maternali existenti în sistem din anul 2014 pâna la 30 august 2018.

Close Search Window