Administrator


“Zilele muzicii franceze” – eveniment ce a avut loc joi, 30 mai 2019, la sala Ateneu a Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacau a reprezentat o actiune concreta a proiectului ”Dialogul francofon – vector de comunicare interculturala” elaborat de Consiliul Judetean Bacau în parteneriat cu Asociatia franceza“Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt”.

 

 

Proiectul amintit are ca obiectiv general întarirea colaborarilor româno-franceze existente în plan cultural si economic prin realizarea în comun de evenimente valoroase.

 

În acest context, publicul bacauan s-a întâlnit cu doua nume mari ale muzicii franceze:

Jean Philippe Lafont si Eric Darrigrand.

 

 

Bas-bariton, Jean Philippe Lafont are o cariera de mare succes, cântând pe cele mai importante scene ale lumii: Opéra-Comique din Paris, Carnegie Hall si Opera Metropolitana din New York, La Scala din Milano, Royal Opera House din Londra etc. Printre rolurile cu care este asociat în mod special sunt cei patru raufacatori din The Tales of Hoffmann, Contele des Grieux din Manon, Golaud în Pelléas et Mélisande, Barak în Die Frau ohne Schatten si rolurile din titlurile lui Gianni Schicchi, Rigoletto, Boris Godunov si Macbeth. Artist cu o vasta experienta, are o impresionanta colectie discografica alaturi de alte nume celebre din lumea operei.

 

Eric Darrigrand îsi cucereste publicul prin emotia si energia cu care dialogheaza cu orchestra. Nascut la Paris, pe lânga calitatile de dirijor, este si un compozitor prolific, autor al multor lucrari simfonice si de camera.

 

Alaturi de concertul de pe scena Filarmonicii bacauane s-au derulat alte câteva actiuni ca de pilda : conferinta „Personalitati bacauane de ieri si de astazi de expresie franceza în muzica si literatura", expozitia „Patrimoniul cultural si turismul în Judetul Bacau”, spectacolul francofon „Chemin de l’Union”/„Treptele Unirii”, oferit de elevii reuniti de pe Valea Zeletinului.
Sustinatori ai actiunilor proiectului sunt Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, Primaria din Saint-Leu-la-Foret, Centrul Europe Direct din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, Maison de l’Europe din Paris si comunele de pe Valea Zeletinului, Colonesti, Motoseni, Rachitoasa si Stanisesti.

 

„Sezonul cultural Franta – România ne-a prilejuit, prin actiunile propuse în cadrul proiectului, sa onoram legaturile profunde, privilegiate si îndelungate dintre tarile noastre”, a subliniat presedintele Sorin Brasoveanu, prezent la acest eveniment cultural de prestigiu.

Close Search Window