AdministratorÎn perioada 17–20 octombrie 2018, la Centrul de Cultura „George Apostu" se va desfasura  „Simpozionul National de Estetica", manifestare de anvergura nationala pe agenda culturala. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau iar editia din acest an, a XXIII-a, va avea loc sub deviza „Un an cât un veac".
Proiectul „Simpozionul National de Estetica", unic în plan national si recunoscut international a fost initiat si organizat de Centrul de Cultura „George Apostu" în parteneriat cu Sectia de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Române, carora li s-au alaturat în decursul timpului si alte institutii de cultura precum Universitatea „George Bacovia", Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacau si Fundatia Bacovia.
Scopul programului consta în reuniunea anuala a unui larg colectiv de profesori universitari, cercetatori de la Academia Româna, esteticieni, oameni de stiinta din diverse domenii, istorici, scriitori, artisti plastici, actori, regizori, muzicieni si critici de arta, în vederea analizarii si implementarii noilor tendinte ale gândirii estetice în strânsa corelare cu reprezentarea fenomenului artistic de înalta tinuta.
Proiectul din acest an urmareste sa marcheze drumul formarii statului national unitar român si sa recunoasca marile personalitati ale României, prin promovarea culturii si artelor românesti în spatiul academic, în rândul oamenilor de cultura, a artistilor plastici, în mediul de afaceri atât din Bacau, cât si din întreaga tara.
Una dintre temele abordate va fi „Procesul de formare a statului national unitar român (1821-1918)" iar sub aceasta egida sunt programate o serie de activitati cum ar fi: expozitia artistului plastic, unul dintre cei mai importanti pictori contemporani, Tudor Zbârnea, conferinta nationala de estetica cu tema „Timp si fictiune", tiparirea albumului de arta „Dispersie temporala" semnat de Tudor Zbârnea, tiparirea Revistei Vitraliu nr. 49 (cel mai important proiect al Centrului de Cultura), recunoasterea excelentei în domeniul teatrului prin acordarea marelui premiu „George Apostu" pentru anul 2018 si patru premii Centenar în cadrul unor festivitati de înalta tinuta cultural - artistica, spectacole extraordinare sustinute de renumitul actor Dorel Visan, la Teatrul Municipal Bacovia.
Printre invitatii speciali ai editiei din acest an se numara acad. Eugen Simion, acad. Razvan Theodorescu, acad. Alexandru Boboc, prof.univ.dr. Alexa Visarion, regizor Mircea M. Ionescu si numeroase personalitati din Republica Moldova.
Bugetul proiectului este de 46.857 lei din care, contributia Consiliului Judetean este de 40.000 lei.

Close Search Window