Administrator




    Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a participat astazi, 14 martie 2018, la o întâlnire de lucru cu membrii Directiei Generale de Ocupare a Fortei de Munca, afaceri sociale si incluziune din cadrul Comisiei Europene si cu reprezentanti ai Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. Acesti parteneri sunt implicati în scrierea unui proiect care are ca scop dezvoltarea serviciilor comunitare integrate în comunitati marginalizate, dupa modelul proiectului-pilot implementat în judetul Bacau ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii”.
    În interventia sa, presedintele Sorin Brasoveanu a punctat câteva aspecte deosebit de importante în derularea unui astfel de proiect, unul dintre acestea fiind parteneriatul între institutiile responsabile de buna implementare: ”Dupa cum cunoasteti, prioritatea proiectului de Incluziune sociala este acordarea de servicii integrate la nivelul judetului iar conceptul de parteneriat este fundamental, dat fiind ca, alaturi de Consiliul Judetean Bacau se afla Prefectura, institutiile deconcentrate, Colegiul Medicilor si Ordinul Asistentilor, autoritati publice locale si cele 45 de comunitati beneficiare ale acestui proiect”.
    Reamintim faptul ca proiectul ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii” a fost demarat de catre Consiliul Judetean Bacau, în parteneriat cu UNICEF România în anul 2014 si se deruleaza pâna în 2019. ” Vorbim  despre servicii oferite de catre personalul specializat angajat în cadrul proiectului, aproximativ 170 de persoane, asistenti sociali, consilieri scolari, asistenti medicali comunitari, educatori parentali, mediatori sanitari si, un aspect important, vorbim despre accesul populatiei la serviciile medicale de baza si identificarea din timp a situatiilor de risc pentru familii, copii si batrâni”, a precizat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
    Una dintre provocarile careia îi raspunde proiectul este reducerea discrepantelor dintre mediul rural si cel urban referitor la personalul medical sau sanitar din comunitati. Pentru ca, daca în mediul urban exista un numar de 591 de medici la 10 000 de locuitori, în mediul rural al judetului Bacau sunt doar 83 de medici la 10 000 de locuitori. Asa cum a specificat dr. Mihaela Arim, director al Directiei de Sanatate Publica Bacau, ”daca înainte de implementarea acestui proiect doar 15% din nevoile de asistenta sanitara si medicala erau acoperite, acum, peste 50% dintre comunitatile partenere în proiect beneficiaza de serviciile specializate”. 
    Un rezultat remarcabil al acestui proiect este elaborarea hartii serviciilor sociale si de sanatate existente în judetul Bacau, ca parte dintr-un proces amplu de planificare a masurilor de sprijin pentru grupurile de persoane aflate în situatii de vulnerabilitate, marginalizare si excluziune, cu precadere copii si familii. ”Este vorba despre aplicatia AURORA, un instrument interactiv, care functioneaza pe principiul ”baza de date” si în care, informatiile aflate în teren sunt cuantificate si corelate cu tipurile de servicii necesare nevoilor identificate. Este, daca vreti un concept de personalizare a serviciilor sociale, oferite in functie de nevoile specifice identificate”, a detaliat presedintele Consiliului Judetean Bacau.
    Membrii Delegatiei Comisiei Europene si reprezentantii Ministerului Muncii au fost de parere ca rezultatele înregistrate pâna acum la Bacau sunt cel mai bun impuls de a extinde proiectul si la alte comunitati marginalizate, cu populatie din categorii vulnerabile de la nivelul întregii tari.

Close Search Window