Administrator


Astazi, 4 octombrie si mâine, 5 octombrie 2018, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, în parteneriat cu Arhivele Nationale Bacau, organizeaza o noua editie a Simpozionului National „Vasile Pârvan”, manifestare de traditie, aflata în acest an sub egida Centenarului.

Evenimentul aduce în atentie aspecte privind arheologia si istoria nationala, a unor personalitati din tara si locale, precum si comunicari dedicate vietii spirituale. Multe dintre comunicarile ce vor fi prezentate sunt dedicate unor aspecte importante si unor personalitati din perioada luptei pentru Unirea cea Mare, realizata în anul 1918 prin adunarile plebiscitare de la Chisinau, Cernauti si Alba-Iulia.


Unul dintre scopurile activitatilor este încurajarea dialogului între generatii, fiind prezente atât personalitati recunoscute în domeniu, cât si tineri aflati la începutul carierei, ce vor face cunoscute publicului rezultatele cercetarilor stiintifice desfasurate. Astfel, la manifestare vor participa specialisti din centre universitare din tara (Bucuresti, Iasi, Suceava), precum si ai unor institutii de cercetare si muzee (Institul de Arheologie Iasi, Institutul „A.D. Xenopol” Iasi, muzeele din Botosani, Neamt, Vaslui, Sfântu Gheorghe, Caransebes, Constanta, Timisoara etc.). Vor fi prezenti specialisti din cadrul Arhivelor Nationale, precum si cadre didactice din Bacau sau din tara cu preocupari în domeniu.

Simpozionul a debutat astazi, 4 octombrie iar programul sesiunilor de comunicari cuprinde:
•    Conferinta stiintifica: Armata si biserica în timpul Razboiului de Reîntregire Nationala si a Unirii din 1918, sustinuta de cercetatorul dr. Corneliu Ciucanu (Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana Iasi);
•    Prezentarea proiectului de reorganizare a expozitiei permanente a Muzeului Judetean de Istorie Bacau sustinuta de dr. Elena-Lacramioara Istina, Florenta Bogdan);
•    In Honorem – prof.univ.dr. ªtefan S. Gorovei la 70 de ani. Laudatio - prezinta prof.dr. Anton Cosa;
•    Lansarea volumelor: „Carpica”, vol. XLVII, 2018 (prezinta prof. Costin Scurtu) si „Acta Bacoviensia”, nr. XIII, 2018 (prezinta prof. Vilica Munteanu);
•    Vernisajul expozitiei „Alexandru Artimon si civilizatia medievala urbana din sud-vestul Moldovei în secolele XIV-XVII (Bacau-Tg. Trotus-Adjud)” prezinta dr. Elena-Lacramioara Istina.

Dupa amiaza, începând cu ora 15,30, se vor desfasura lucrarile pe sectiuni: Arheologie; Istorie; Personalitati, Muzeografie; Viata religioasa. Lucrarile pe sectiuni vor continua si vineri, 5 octombrie, de la ora 09,00.
La realizarea simpozionului au colaborat Asociatia Arhivistilor din România – Filiala Bacau si Fundatia Cultural-ªtiintifica „Iulian Antonescu”.

Close Search Window