AdministratorÎn decursul acestei luni, Comisia Europeana a acordat Regiei Autonome ”Aeroportul International G. Enescu” Bacau dreptul de a primi compensatia de ajutor de stat, în valoare de 56.760 807 euro. Banii au ca destinatie sustinerea activitatii Serviciului de Interes Economic General (S.I.E.G.). Reamintim faptul ca, înca din decembrie 2013, aeroportului bacauan i-au fost încredintate activitati complexe printre care se numara construirea, modernizarea, administrarea, întretinerea curenta si repararea infrastructurii aeroportuare, achizitionarea si modernizarea echipamentelor si instalatiilor care sprijina în mod direct infrastructura aeroportuara dar si organizarea, echiparea si operarea   fluxurilor de pasageri în terminalele aeroportului.
Pentru realizarea acestor activitati de interes economic general, regia autonoma are dreptul sa primeasca o compensatie din fonduri publice, mai exact din bugetul local al judetului. Procedura pentru a putea beneficia de acesti bani consta în etapa prealabila de consultare, pre-notificare si apoi notificare catre Comisia Europeana, prin intermediul Consiliului Concurentei si al reprezentantei României pe lânga Uniunea europeana. Toate aceste etape au fost parcurse în ultimii doi ani. Astfel, în 2015, traficul de pasageri de pe aeroportul din Bacau a depasit cifra de 200 000 pasageri pe an astfel încât judetul Bacau a pre-notificat Comisia Europeana, prin intermediul Consiliului Concurentei pentru a autoriza masura acordarii de compnesatii.
Ulterior au fost furnizate informatii suplimentare la cererea forului comunitar, au avut loc video-conferinte între autoritatile române si reprezentantii Comisiei europene iar în decembrie 2016 a avut loc o discutie bilaterala la Bruxelles cu echipa de caz a Comisiei Europene.
În martie 2017 a fost înregistrata o noua prenotificare privind prestarea serviciului de interes economic general iar în luna mai a acestui an, Comisia Europeana a avizat favorabil acordarea compensatiei în favoarea Aeroportului International ”G. Enescu” Bacau. Astfel, compensatia poate fi acordata de catre Consiliul Judetean Bacau, aeroportului pentru îndeplinirea S.I.E.G. si va fi asigurata din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), bugetul national si bugetul local.
În cadrul misiunii S.I.E.G., aeroportul bacauan trebuie sa faca o serie de investitii care, din cauza complexitatii au fost împartite în doua proiecte. Primul dintre acestea cuprinde investitii legate de terminalul de pasageri, terminalul intermodal, uzina electrica, centrala termica, garaj auto, rezervor de apa antiincendiu si statie de pompare, turn de control si anexa administrativa, în valoare de aproape 18 milioane de euro. Cel de-al doilea proiect se refera la extinderea si modernizarea structurilor rutiere aeroportuare, canalizare pluviala si drenaje, amenajare RESA (zone de siguranta la decolare si aterizare) si un nou sistem de balizaj luminos, în valoare de peste 37 de milioane de Euro.
Data fiind autorizarea de catre Comisia Europeana a compensatiei, proiectul al doilea poate fi finantat în cadrul Programului Operational de Infrastructura Mare (POIM), astfel: 75% contributie FEDR, 23%, contributie de la Bugetul de Stat si 2%, cofinantare locala acordata de Consiliul Judetean Bacau. 
Reusita demersurilor privind acordarea compensatiei este cu atât mai notabila cu cât, într-un scenariu pesimist în care Comisia Europeana nu ar fi autorizat acesti bani, investitiile aferente celui de-al doilea proiect ar fi trebuit suportate în proportie de 25% de catre Aeroport (peste 9 milioane de euro), fara posibilitatea alocarii de sume de catre Consiliul Judetean Bacau. În ceea ce priveste primul proiect, compensatia acordata de Consiliul Judetean catre Aeroportul ”G. Enescu” ar fi fost considerata ajutor incompatibil cu piata interna iar Comisia Europeana ar fi putut dispune rambursarea acesteia de catre aeroport înapoi, catre bugetul local.

Close Search Window