Administrator


   

    Vineri, 10 august 2018, în Sala Mare a Consiliului Judetean Bacau, conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (D.G.A.S.P.C.), în prezenta directorului general al ADR Nord-Est - Vasile Asandei, a presedintelui Consiliului Judetean Bacau - Sorin Brasoveanu, a primarului orasului Tg. Ocna – ªtefan ªilochi si a primarului municipiului Moinesti –Valentin Vieru, a semnat contractele pentru doua noi proiecte finantate în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Apel de proiecte P.O.R./8/8.1/8.3/B/1.  
    Primul dintre acestea se refera la servicii comunitare pentru persoanele adulte cu dizabilitati si include construirea a 4 locuinte protejate pentru persoane adulte cu dizabilitati si a unui centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilitati în orasul Târgu Ocna. Valoarea totala a investitiei este de peste 4 milioane de lei iar investitiile se vor realiza la imobilele, teren intravilan si cladire, aflate în domeniul public al orasului Târgu Ocna si date spre administrare D.G.A.S.P.C Bacau.
    Cel de-al doilea proiect are în vedere infrastructura sociala comunitara pentru persoane adulte cu dizabilitati si are o valoare de 3,5 milioane de lei. Astfel, vor fi construite 3 locuinte protejate pentru persoanele adulte cu dizabilitati si un centru de zi pentru acestea, în municipiul Moinesti, obiectivul fiind crearea de noi servicii sociale comunitare pentru dezinstitutionalizarea persoanelor cu dizabilitati din cadrul Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (C.R.R.P.H.) Comanesti.
    Activitatile proiectelor urmaresc asigurarea conditiilor pentru formarea deprinderilor de viata independenta si pregatire educationala care sa permita valorificarea potentialului propriu si sa asigure tranzitia de la un sistem institutionalizat, la servicii integrate în comunitate.
    Beneficiarii directi sunt 42 persoane cu dizabilitati provenind din cadrul C.R.R.P.H. Comanesti care prin realizarea acestui proiect vor fi dezinstitutionalizate în cele 7 locuinte protejate construite si dotate (4 în orasul Târgu Ocna si 3 în municipiul Moinesti), precum si 60 persoane cu dizabilitati din comunitate. 
    ”Este o etapa importanta si reprezinta rezultatul unei munci în echipa, al unui parteneriat de durata iar prin toate proiectele pe care le-am implementat sau le vom realiza, cum sunt de altfel si cele de astazi, dorim sa venim cât mai aproape de comunitate si de cetateni. De altfel, viziunea Consiliului Judetean este de a reduce discrepantele dintre zonele judetului iar prin astfel de proiecte sa realizam un echilibru între comunitati”, a precizat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
    Directorul general al ADR Nord-Est, Vasile Asandei a subliniat la rândul sau, importanta muncii în echipa: ”Cheia succesului este colaborarea între parteneri. Si, la fel de importanta este întelegerea corecta a cerintelor atât a celor din teren cât si ale finantatorului. Stiu ca într-un timp relativ scurt vom ajunge sa vedem rezultatele acestei munci si, cel mai important aspect, persoanele cu dizabilitati, cei care au într-adevar nevoie de aceste servicii vor beneficia de toate facilitatile oferite prin aceste proiecte”.
    Un aspect ce trebuie subliniat este acela ca proiectele se încadreaza în Strategia judeteana de dezvoltare a serviciilor sociale în judetul Bacau 2014-2020, în Planul de Restructurare al C.R.R.N. Racaciuni, în categoriile de interventie prevazute în Strategia de Dezvoltare Durabila a judetului Bacau, în Strategia de Dezvoltare Regionala Nord-Est 2014-2020 si este complementar cu un alt proiect ce urmeaza a fi depus, respectiv  “Dezinstitutionalizarea persoanelor adulte cu dizabilitati aflate în institutii de tip vechi – Servicii sociale la nivelul comunitatii”.

Close Search Window