Administrator


 

Semnarea Întelegerilor de Cooperare si Înfratire între Judetul Bacau si Raioanele Rîscani, Orhei si Soroca din Republica Moldova

     În perioada 07-11 noiembrie 2018, presedintele Sorin Brasoveanu împreuna cu o delegatie a Consiliului Judetean Bacau a efectuat o serie de vizite oficiale la invitatia partenerilor din partea stânga a Prutului.  Au fost semnate, cu acest prilej, trei  întelegeri de cooperare si înfratire cu raioanele Rîscani, Orhei si Soroca scopul comun fiind identificarea prioritatilor si posibilitatilor de colaborare între cele trei raioane si judetul Bacau. Astfel, miercuri, 7 noiembrie 2018, delegatia Consiliului Judetean Bacau s-a aflat în raionul Rîscani, unde a fost întâmpinata de elevii Liceului Teoretic ,,Silvian Lucaci’’, de reprezentantii administratiei si serviciilor publice si de antreprenorii din mediul privat.
     Presedintele Sorin Brasoveanu a subliniat, în acest context, dorinta si deschiderea spre colaborare a institutiei pe care o reprezinta - Consiliul Judetean Bacau- si a punctat aspecte privind sectoarele prioritare disponibile pentru schimb de experienta si oportunitatile pentru întreprinderile si institutiile din Rîscani care se pot valorifica în judetul Bacau, vorbind despre sfera sociala, culturala, educationala, turism, dar si sectorul privat, agrar si economic.
     La rândul sau, presedintele raionului, Iurie Urzica si-a exprimat convingerea ca semnarea Întelegerii de Cooperare este un pas înainte în derularea unor parteneriate benefice pentru comunitatile moldovene si bacauane. “Consideram evenimentul, unul istoric pentru ambele unitati teritorial-administrative. Prin aceasta întelegere au fost stabilite prioritatile de cooperare bilaterala pe diferite domenii si ma bucur sa pot spune ca am identificat deja o serie de oportunitati de cooperare în domeniile social, economic, administrativ, cultural si educatie” a precizat Iurie Urzica.
      Un alt eveniment la care a participat delegatia Consiliului Judetean Bacau, în cadrul vizitei în Republica Moldova a fost Forumul Zonal de Arhitectura si Urbanism, care a avut loc la Orhei în perioada 07-08 noiembrie 2018. Desfasurat sub egida ,,Cultura noastra – un martor si un fundament al continuitatii”, si aflat la cea de-a patra editie, evenimentul a fost inclus în cadrul proiectelor „Anului European al Patrimoniului Cultural-2018’’. Participarea oficialilor bacauani la manifestare a fost data de necesitatea gasirii de solutii care sa accelereze rezolvarea problemelor de organizare teritoriala, a cailor de comunicatie, a starii demografice si a conditiilor de mediu specifice acestei zone geografice si pentru recuperarea decalajelor fata de celelalte regiuni ale Europei.
Alaturi de reprezentantii Consiliului Judetean Bacau s-au aflat omologi de la Consiliul Judetean Neamt, arhitecti si urbanisti din Bacau, Neamt, Iasi, Bucuresti si respectiv arhitecti si urbanisti din Republica Moldova.
"Faptul ca, împreuna cu dumneavoastra, celebram în Anul European al Patrimoniului Cultural atât Hramul oraselor din Republica Moldova cât si împlinirea unui secol de la Marea Unire a României consider ca este un bun prilej ca prin dezbaterile organizate sa descoperim si sa apreciem patrimoniul cultural si sa contribuim la consolidarea sentimentului de apartenenta la spatiul european comun. Speram ca prin prezenta noastra aici sa contribuim la declansarea unei schimbari reale în modul în care ne apreciem, ne protejam si ne promovam patrimoniul, astfel încât sa gasim solutii si moduri inteligente de conservare, gestionare si reutilizare a patrimoniului care sa aduca beneficii pe termen lung cetatenilor", a declarat presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, în cadrul lucrarilor Forumului.
Cu ocazia vizitei în raionul Orhei, delegatia bacauana a participat si la semnarea Întelegerii de Înfratire cu raionul mentionat, presedintele Consiliului Raional Orhei, Tudor Golub fiind de parere ca: "Acest acord este un act important care presupune o colaborare pe mai multe domenii domenii, obiectivul comun fiind îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii, dimensiunii economice si promovarea reciproca a potentialului uman, dar si turistic din ambele unitati administrative", a declarat presedintele.
Cel de-al treilea semnatar al Întelegerii de Cooperare si Înfratire cu judetul Bacau a fost Raionul Soroca, unde oficialii Consiliului Judetean Bacau s-au aflat în data de 10 noiembrie 2018. La evenimentul de semnare a documentului au fost prezenti reprezentanti ai administratiei publice din raion, prilej cu care presedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean si-a reafirmat dorinta de a dezvolta proiecte comune care sa aduca plusvaloare partilor implicate.
Conform Întelegeriilor de Cooperare si Înfratire, unitatile administrativ-teritoriale pot identifica proiecte de dezvoltare economica si sociala, care sa beneficieze de sustinerea financiara a Uniunii Europene, si pot încheia parteneriate de colaborare pentru realizarea si finantarea din bugetele lor locale a unor obiective de investitii la nivelul celor doua comunitati în conformitate cu legislatiile în vigoare în statele lor.
În cadrul deplasarii în Republica Moldova, delegatia bacauana, condusa de presedintele Sorin Brasoveanu a vizitat si o serie de obiective economice dar si monumente istorice, din patrimonial cultural comun, cu o conotatie aparte în Anul Centenar.

Close Search Window