Administrator




    Unul dintre cele mai importante evenimente ale Anului Centenar, reeditarea „Zborului Marii Uniri” a fost sarbatorit marti, 20 noiembrie 2018, la Bacau, cu fastul cuvenit. Oficialitati, reprezentanti ai Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, ai Institutiei Prefectului Judetul Bacau, Consiliului Judetean Bacau, Primariei municipiului Bacau, primari ai UAT-urilor din judet dar si reprezentanti ai Primariei Radauti si Costesti, din Raionul Ialoveni, Republica Moldova, mass media, elevi si cetateni, toti au omagiat gestul eroic al echipajului Niculescu-Precup de acum 100 de ani, gest care a avut o importanta deosebita pentru Marea Unire din 1918. Printre invitati s-au numarat Astrid Mallet, nepoata aviatorului Vasile Niculescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Alba, Dumitru Fulea precum si general (r.) Necolae Petrescu, presedintele A.R.P.I.A., filiala Bacau.
    Reamintim ca, în urma cu 100 de ani, pe 23 noiembrie 1918, din Bacau pleca spre Câmpia Libertatii de la Blaj un aparat de zbor pilotat de cel care avea sa se numere printre eroii Marii Uniri, aviatorul Vasile Niculescu. Acesta ducea românilor de peste munti, alaturi de un sac plin cu manifeste si scrisoarea primului ministru, Ion C. Bratianu adresata Consiliului National Român Central prin care se comunica, oficial, dorinta de unire a Moldovei cu Ardealul dar si faptul ca armata româna, cantonata în trecatorile Muntilor Carpati, sustinea pe deplin demersul Unirii. Acest mesaj era hotarâtor pentru convocarea Marii Adunari de la Alba Iulia.
    Festivitatile zilei de 20 noiembrie 2018 au debutat la ora 10.30 cu trecerea în revista a Garzii de Onoare si intonarea Imnului de stat, urmata de o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti.
    Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu si primarul muncipiului, Cosmin Necula au înmânat echipajului format din capitan comandor Patrichi Daniel si capitan comandor Paraschiv Dan, documentele care vor ajunge la Blaj si carora li se va da citire pe Câmpia Libertatii.
    În cadrul ceremoniei, Astrid Malet, nepoata pilotului Vasile Niculescu a primit titlul de Cetatean de Onoare post-mortem al municipiului Bacau, acordat pilotului aviator.
    Momentul culminant al manifestarii a fost zborul elicopterului care, pornit spre Blaj a survolat Piata Tricolorului iar echipajul a împrastiat manifeste, reiterând momentul de acum 100 de ani.
    ”Iata-ne ajunsi la 100 de ani de la Marea Unire, de la realizarea unui vis pentru care au luptat mai multe generatii si care s-a înfaptuit în anul 1918, când, profitând de contextul international, românii au stiut sa întoarca în favoarea lor hotarârile Marilor Puteri.
    Acum, la Centenar, cred ca trebuie sa ne amintim de suferintele si de greutatile pe care soldatii, dar si civilii, le-au avut de îndurat în acei ani teribili. Si sa ne înclinam în fata unor oameni care au stiut sa lupte pâna la capat în numele unei idei nobile, însufletiti de credinta ca pamântul românesc este tot ceea ce au mai important. Lor le datoram ceea ce suntem astazi. Zecilor de mii de soldati cazuti la datorie si milioanelor de români care au îndurat frigul, mizeria si tifosul în cumplita iarna 1916-1917. Fiecaruia dintre românii care, în felul sau, a contribuit la realizarea Unirii. Avem datoria de a nu-i uita si de a continua ceea ce au facut ei”, a aratat presedintele Sorin Brasoveanu în alocutiunea rostita cu acest prilej.
    La rândul sau, vicepresedintele Consiliul Judetean Alba, Dumitru Fulea a dat citire mesajului transmis de catre presedintele Ion Dumitrel: ”de aici, din Bacau, a plecat, în ziua de 23 noiembrie 1918, un avion militar pilotat de  locotenentul aviator Vasile Niculescu si de capitanul ardelean Victor Precup, pe ruta Bacau – Blaj si retur. Cu siguranta, mesajul documentelor transmise de cei doi era unul exceptional, de sustinere de catre românii din vechiul regat a actului ce avea sa aiba loc la Alba Iulia peste câteva zile, si anume faptul ca armata româna, remobilizata, înainta cu greu prin trecatorile muntilor, dar patrunsese deja în Transilvania si ,,vine cu dragoste de frati sa anunte si locuitorilor straini de pe aceste meleaguri românesti ca vin în numele pacii si al libertatii tuturor neamurilor”. În semn de omagiu pentru acesti piloti care si-au riscat viata pentru tara, refacem astazi zborul Bacau - Blaj, convinsi ca avem datoria de a nu îi uita pe înaintasi, dar si pentru a sublinia legaturile simbolice între români”.

    Ceremoniile s-au încheiat cu parada militara a Regimentului de Flotila 95 Aeriana Bacau si cu un program artistic oferit de formatia ”Haiducii” din Costesti, Republica Moldova.
    În continuarea evenimentelor din Piata Tricolorului, cu începere de la ora 12.30, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacau a fost gazda simpozionului ”Centenarul Zborului Marii Uniri” ale carui lucrari vor continua si în cursul zilei de miercuri, 21 noiembrie 2018.
   

Close Search Window