Administrator


Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Silviu Pravat a participat joi, 27 septembrie 2018, la Sala Ateneu, la un eveniment inedit -  „Europa Copiilor”. La eveniment s-au aflat, de asemenea, Victor Negrescu, Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, primarul Cosmin Necula, subprefectul Valentin Ivancea, reprezentantul UNICEF în România Pieter Bult , parlamentari bacauni.
 Peste 300 de copii si-au facut vocile auzite într-o consultare cetateneasca unica în România, prima de acest fel din Uniunea Europeana, organizata exclusiv pentru copii astfel încât acestia sa îsi poata exprima opiniile cu privire la viitorul Europei înaintea Presedintiei României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.
 Manifestarea, organizata de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene si Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau, Inspectoratul Scolar Bacau si UNICEF în România, a evidentiat nevoia participarii copiilor si adolescentilor în dezbaterile menite sa defineasca viitorul politicilor europene.
 Dezbaterea de la Bacau a fost organizata ca parte a “Consultarilor cetatenesti pentru viitorul Uniunii Europene”, o serie de evenimente lansate de MAE, prin intermediul Ministrului Delegat pentru afaceri Europene si IER pe 9 mai 2018. Dezbaterile organizate într-o serie de orase abordeaza liniile prioritare ale proiectului comunitar si sunt incluse într-un cadru mai general în urma unei initiative sustinute de UE si aprobata de fiecare Stat Membru. (“Initiativa Consultarilor Cetatenilor UE – Cadrul Comun).
 „Actiunea de astazi este bun prilej de a vedea Europa viitorului prin ochii adolescentilor care participa la aceasta consultare cetateneasca. Este cu atât mai importanta aceasta viziune cu cât, de felul în care vom sti sa transpunem aceasta Europa în strategii si politici publice si sa le implementam la nivelul fiecarei localitati depinde sansa noastra de a ne dezvolta si de a le oferi copiilor nostri un viitor mai bun. Ne revine astfel noua, adultilor sarcina dificila de a transpune visul în realitate”, a spus Sorin Brasoveanu, Presedintele Consiliului Judetean Bacau.
 Copiii care au participat la dezbaterea organizata la Sala Ateneu vin din diferite medii din judetul Bacau, inclusiv grupuri vulnerabile care se confrunta cu saracia sau discriminarea. Acestia au adresat întrebari legate de circulatia persoanelor în Uniunea Europeana, de posibilitatea înfiintarii programelor after-school în toate scolile din mediul rural dar si întrebari cu un puternic impact emotional – „de ce parintii nostri trebuie sa paraseasca tara pentru a avea locuri de munca”?
 Cresterea si consolidarea participarii copiilor este un obiectiv de baza al UNICEF în România, atât în cadrul programelor implementate, cât si în dialogul cu principalii decidenti politici si cu partenerii.
 “Sansa de a-i avea ca parteneri de dezbatere pe copii si pe adolescenti si de a colabora cu ei deschide noi perspective, ofera solutii diferite si inovatoare. Noi, la UNICEF, ne-am luat angajamentul sa oferim copiilor ocazia de a-si exprima parerea despre chestiuni care îi afecteaza, pe ei si pe comunitatile din care provin. Dorim ca alaturi de ei si de ceilalti parteneri ai nostri, sa identificam, sa cream, sa implementam si sa monitorizam împreuna solutii”, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
 La începutul lunii august, Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, UNICEF si Eurochild au facut apel catre copiii si tinerii din România pentru a-si exprima opiniile în sondajul online “Europa Copiilor”. Rezultatele sondajului vor sta la baza discutiilor din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, desfasurate pe 20 noiembrie 2018 cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, precum si în cadrul altor întâlniri la nivel înalt.

 

Close Search Window