AdministratorAstazi, 15 iunie 2018, consilierii judeteni si locali, reuniti în sedinta extraordinara au aprobat, în unanimitate, integrarea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau si a Spitalului Municipal într-o singura unitate medicala, precum si finantarea în comun a lucrarilor în scopul finalizarii obiectivului de investitii ”Construire Spital Municipal Bacau”.
Votul de astazi este un important pas înainte dintr-un parcurs dificil care a început în 2005. La acea data, a fost aprobat si a început derularea unui proiect de investitii privind constructia unui nou spital - Spitalul Municipal Bacau - amplasat în curtea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. Distanta dintre cele doua unitati sanitare cu paturi, Spitalul Municipal Bacau fiind practic intercalat între pavilioanele Spitalului Judetean, profilul acestora, ambele fiind spitale multidisciplinare având structuri organizatorice asemanatoare, precum si nevoia de încadrare a personalului similar sunt doar câteva dintre aspectele care au adus în atentia autoritatilor locale problema gestionarii în conditii de eficienta a acestora.
În mai 2017, Consiliul Judetean Bacau si Consiliul Local al municipiului s-au asociat, în vederea gasirii celor mai bune solutii pentru asigurarea complementaritatii Spitalului Judetean de Urgenta Bacau si a viitorului Spital Municipal.
Ca urmare a derularii acestui acord, a rezultat un Studiu privind functionarea complementara a Spitalului Municipal Bacau si a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau realizat de catre Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare în Domeniul Sanitar din Bucuresti.
În acord cu recomandarile acestui studiu, structura viitorului Spital Judetean de Urgenta ” Sf. Maria” este gândita prin prisma nevoilor reale ale pacientilor. Astfel, în pavilionul nou municipal, prin aducerea anumitor sectii din pavilioanele spitalului judetean (urologia, chirurgia toracicasi neurologia, ORL, Oftalmologie, cardiologia si înfiintarea cardiologieiinterventionale) s-ar realiza un centru de excelenta ce ar functiona într-un pavilion la standarde europene, oferind totodata posibilitatea de a utiliza spatiile eliberate pentru a asigura circuite functionale si celorlalte sectii existente.Se vor reloca unele dintre sectii (Nefrologie + Dializa, Cardiologie, Neurologie, ORL, Oftalmologie, Urologie, compartiment Neurochirurgie) si se vor înfiinta noi sectii si compartimente (sectie de Cardiologie interventionala,  compartiment de Hematologic), astfel:
•    la parter:
-    Spitalizare de zi, cu 18 paturi;
-    Nefrologie, cu 22 paturi si Dializa, cu 8 cu posturi;
•    la etajulI:
-    Compartiment de Cardiologie interventionala, cu 12 paturi;
•    la etajul II:
-    Compartiment de Neurochirurgie, cu 20 paturi;
•    la etajul III:
-    Sectia Cardiologie, cu 80 paturi, din care 13 paturi USTACC;
•    la etajul IV:
-    Sectia ORL, cu 25 paturi (20 paturi ORL si 5 paturi Compartiment Chirurgie OMF)
-    Sectia Neurologie, cu 80 paturi (65 paturi Neurologie si 15 paturi CompartimentRecuperare Neurologica);
•    la etajul V:
-    Sectia Urologie, cu 30 paturi;
-    Sectia Oftalmologie, cu 25 paturi;
-    Compartiment Hematologic, cu 17 paturi.
Urmatorii pasi care sunt necesari se refera la prezentarea catre Guvern a hotarârii comune, de consiliu judetean si local, asa cum a fost adoptata astazi, adoptarea de catre Guvernul României a unei H.G. ce va dispune integrarea Spitalului ”Sf. Maria” în reteaua sanitara nationala si lansarea licitatiei pentru finalizarea lucrarilor ramase neexecutate.
”Este un important pas catre normalitatea la care toti bacauanii au dreptul. Si ma bucur sa constat ca toti factorii responsabili, consilieri locali, judeteni, unitati administrative si institutii publice au facut echipa si au deblocat acest proiect care, nu mai departe de acum 2 ani era într-un mare impas. Bacauanii au dreptul sa beneficieze de servicii medicale la standarde înalte de calitate iar viitorul spital va putea face fata exigentelor si necesitatilor”, a subliniat presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, în plenul sedintei.

Close Search Window