Administrator



    Cine vrea sa cunoasca trecutul unui sat din comuna Saucesti are acum la dispozitie informatii dintr-o lucrare valoroasa, proaspat scoasa de sub tipar, rod al stradaniilor depuse de sotii Elena si Ioan Ungureanu. Evenimentul a fost gazduit în Sala Mare a Consiliului Judetean Bacau, si onorat cu prezenta presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu si a deputatului Ionel Floroiu. Organizatorii, în persoana primarului Valentin Manea, au ales ca data de lansare, ziua de 24 ianuarie, o zi cu o semnificatie istorica deosebita pentru poporul român.
    În prefata monografiei, Vilica Munteanu, fostul director al Arhivelor Nationale, preciza ca ,,o monografie este o mica istorie din marea istorie a neamului, una sau mai multe picaturi din lacul ce este format din trecutul nostru, alimentat de izvoarele si izvorasele care ne argumenteaza existenta, continuitatea, aspiratiile, dezvoltarea, realizarile, dar si neîmplinirile''.
    Citându-l pe marele nostru istoric Nicolae Iorga, care spunea ca: "Fiecare loc de pe pamânt are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie un dram de iubire ca s-o întelegi", primarul a facut un scurt istoric al aparitiei acestei monografii: ”Prin realizarea acestei monografii marcam istoria locului. Stim cu totii ca pentru a scrie o monografie este nevoie de timp si aici vorbim de ani de documentari. Este o carte importanta pentru comunitatea saucesteana, în care oamenii locului se vor regasi în diferite situatii. Le multumesc sotilor Ungureanu pentru efortul depus, sunt convins ca doamna Ungureanu Elena, care din nefericire nu mai este printre noi, este prezenta spiritual, astazi, la acest eveniment de marca pentru comunitate noastra. Aceasta monografie a fost scrisa din suflet pentru sufletele ramase în sat. Vreau sa multumesc din suflet tuturor celor care s-au implicat în acest minunat proiect”.  La rândul sau, autorul a precizat ca ”Îndemnul ce ni l-am asumat a pornit si din convingerea ca satul românesc patriarhal ramâne cheia de bolta care a sustinut si sedimentat spiritul acestui neam, fauritor al unei culturi si civilizatii originale. „Bogatia documentara, ce prezinta multiplele aspecte ale vietii social-economice locale, ne-a determinat sa le comentam si sa le prezentam pe larg, înainte de a fi prea târziu”.
    În cuvântul sau, presedintele Sorin Brasoveanu, i-a felicitat pe cei care au pus umarul la realizarea acestei monografii: ”Printr-o fericita coincidenta lansati aceasta monografie chiar de Ziua Unirii Principatelor Române. Ma bucur foarte mult ca în aceasta zi binecuvântata de Dumnezeu suntem împreuna. Daca anul 1918 a fost pus sub semnul unirii teritoriale, anul 2018 este despre o alta unire, una simbolica, a societatii românesti. Unirea românilor trebuie sa însemne astazi consolidarea stradaniei stramosilor nostri pentru a da urmasilor sansa de a trai într-un stat care sa dainuie. Semnificatia acestei zile este mai actuala ca oricând, în contextul în care anul acesta sarbatorim si Centenarul Marii Uniri. Sarbatorim în acest an ceea ce, cu multa truda, înaintasii nostri au construit în urma cu un secol, iar rolul acestei aniversari trebuie sa fie acela de a genera energii creatoare pentru viitorul României. Ceea ce se întâmpla astazi, aici este un exemplu viu ca ceea ce au facut predecesorii nostri nu a fost uitat. Sper ca Anul Centenar sa fie un imbold pentru unitate si solidaritate, un imbold pentru implicare, pentru ca fiecare, prin ceea ce face, în fiecare zi sa fie de folos comunitatii din care face parte”.
    În finalul manifestarii, primarul Valentin Manea le-a înmânat familiei Ioan Ungureanu si Ion Rosu, titlul de cetatean de onoare domnului Ion Rosu, poet si publicist si titlu de onoare post-mortem, Elenei Ungureanu, coautoare a monografiei, cadru didactic si fost inspector scolar.

Close Search Window