Administrator


Eroii neamului românesc au fost omagiati luni, 12 noiembrie 2018, la Târgu Ocna, în cadrul unei manifestari organizate de Consiliul Judetean Bacau în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului si Bacaului - Protopopiatul Onesti, Garnizoana Bacau si Filiala judeteana „Col. Corneliu Chiries” a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria”, sub titlul generic „Omagiu Eroilor Unirii”.
În cadrul acestei manifestarii au fost savârsite slujbe de pomenire a eroilor în trei locatii, de o deosebita importanta spiritual-nationala: la Monumentul eroilor de pe Magura Ocnei, la Mormântul Eroului locotenent Nicolae Macarie din curtea Bisericii “Sfintii Arhangheli” din Poiana Sarata si la Cimitirul Eroilor de la Biserica - “Mausoleu duhovnicesc al lui eroilor” din Oituz.
Ineditul acestor actiuni a fost constituit de momentele în care din cele trei locatii alese s-a luat tarâna, care, pusa în saculeti si sfintita, va fi depusa în mod simbolic, în Cetatea Reîntregirii din Alba-Iulia, atât în Catedrala Ortodoxa cât si în Muzeul Unirii, pentru a marca ziua de 1 Decembrie, finalul sarbatorilor Anului Centenar.
La ceremonii au fost prezenti presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, primarii localitatilor Târgu Ocna si Oituz, Stefan Silochi si Gheorghe Bodea, protopopul Ioan Bârgaoanu al Protopopiatului Onesti, presedintele Filialei Bacau a Asociatiei „Cultul Eroilor”, col. (rtr.) Paul-Valerian Timofte, preotul Manastirii Magura Ocnei, ieromonahul Efrem Atanasoaie si parohii din Oituz, Poiana Sarata si Hârja. Au mai fost prezenti, îmbracati în frumoase costume populare, presedintii subfilialelor Cultul Eroilor din Zemes si Magiresti, col. (r) Vasile Ilie si Constantin Dospinescu.
La final, ca gest simbolic care a întregit conotatia evenimentului, în fiecare locatie a fost redactat un „Act de autenticitate” al mostrelor de pamânt, document semnat atât de oficiali ai adminsitratiei publice locale din judet cât si de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului.

Close Search Window