Administrator


 

Miercuri, 24 octombrie 2018, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a fost gazda Simpozionului National „Bacaul – Capitala rezistentei si victoriilor întregirii nationale”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean Bacau iar acest proiect este primul dintre cele patru proiecte finantate de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, în cadrul Anului Centenar.
Simpozionul a debutat cu un moment emotionant – intonarea imnului de stat de catre Fanfara Garnizoanei din Bacau, urmat de vernisajul expozitiei „Marea Unire în documente si simboluri”, prezentata de prof. dr. Anton Cosa.
Au urmat lansarea volumelor „Monografia  Filialei Bacau 'General Eremia Grigorescu' a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi”, de Gl. fl. av. (rtr) Alexandru Leonov si „Bacauani în Marele Razboi si la Marea Unire”, autor Oana-Elena Radu.
Sesiunea de comunicari stiintifice s-a bucurat de o participare numeroasa, printre lectori aflându-se profesori universitari, istorici, cadre militare care au abordat tematici complexe referitoare la marele moment istoric pe care îl marcam în acest an – Unirea de la 1918. De altfel, prelegerile vor continua si în cursul zilei de joi. 
Tot pentru ziua de 25 octombrie este programat si un ceremonial militar si religios de Ziua Armatei Române în Parcul Catedralei din Bacau unde va avea loc o slujba de sfintire si marcarea cu o cruce a locului unde va fi amplasat viitorul  Monument al Eroilor din municipiul Bacau.
Mai mult decât un eveniment cultural, simpozionul care se deruleaza pe parcursul acestor doua zile este un gest firesc de recunostinta si omagiu adus celor care, prin sacrificii, vointa si determinare au facut posibil marele vis al românilor - natiunea româna. Istoria ne ofera lectii valoroase care trebuie traite si asimilate astfel încât marile experiente ale înaintasilor sa devina lectiile noastre de viata, exemple de urmat si tinte de atins”, a subliniat vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Silviu Pravat.

Close Search Window