Administrator


Joi, 11 octombrie 2018, cu începere de la ora 15.00, în Aula Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau va avea loc lansarea cartii „România 100 - Bacauani în Marele Razboi si la Marea Unire”  în cadrul proiectul implementat de Asociatia  „Unlimited Connections” Bacau în asociere cu Consiliul Judetean Bacau.


Proiectul, al carui rod este volumul cu acelasi nume, sustinut financiar de Consiliul Judetean Bacau, are la baza o idee nascuta pe când se împlineau 100 de ani de la moartea soldatului bacauan Constantin Munteanu, cazut în luptele din vara anului 1917 si îngropat, alaturi de toti camarazii sai, în Mausoleul de la Marasesti. Cu gândul la eroii care au luptat pe fronturile din 1916 - 1918, Asociatia „Unlimited Connections” a considerat ca gest firesc de omagiu cinstirea atât a bacauanilor care, prin sacrificiul suprem, au facut posibila nasterea României Întregite, dar si a curajosilor supravietuitori ai Marelui Razboi, care au calauzit tara mai departe, catre România Centenara.

Dintre miile de eroi pe care Bacaul i-a dat tarii, s-a facut remarcat chipul lui Mihail Vagaonescu, care a luptat cu nestirbit curaj în prima linie, fiind grav ranit. A supravietuit, contribuind ulterior activ la dezvoltarea tarii si a urbei bacauane ca avocat, om politic, primar al orasului si devotat pastrator al memoriei camarazilor cazuti. Desi a fost autor al unui jurnal de razboi, initiator al cimitirelor eroilor din oras si al multor altor fapte, care ar fi trebuit sa îl faca una dintre cele mai pretuite figuri ale istoriei interbelice locale, acest român a cazut aproape cu totul în uitare, sub apasarea negurii comuniste si a straturilor groase de dezinteres din perioada ce a urmat. Alaturi de el, alte asemenea chipuri stau ascunse în pagini prea putin cunoscute de publicul larg.


Acest volum, al carui personaj central este Mihail Vagaonescu aduce o contributie importanta la efortul de recuperare si de reasezare a lui si al altor asemenea eroi în constiinta locala bacauana si în cea nationala. Cartea este, în egala masura, si un gest de recunostinta adus celor care au pastrat aprinsa flacara cunoasterii istorice în vremuri mai putin atente la asemenea demersuri. Centenarul este un moment propice readucerii la lumina a eroilor veritabili de acum 100 de ani, onorându-i astfel si pe istoricii care le-au cercetat cu sârguinta faptele puse în slujba Țarii.

Close Search Window