Administrator


Presedintii consiliilor judetene din Harghita si Bacau au facut o vizita pe teren la limita dintre cele doua judete

Conducerea consiliilor judetene Harghita si Bacau doreste dezvoltarea infrastructurii rutiere care leaga cele doua judete. Astfel, prin reabilitarea drumului comunal 101, distanta care trebuie parcursa în directia localitatii Agas din Judetul Bacau, prin localitatea Frumoasa din Judetul Harghita, s-ar scurta cu 50 de kilometri. Despre aspecte legate de aceste demersuri, dar si despre consolidarea relatiilor de colaborare interjudeteana pe teme de interes comun si în vederea implementarii cât mai eficiente a activitatilor, initiativelor si programelor lansate în domenii de interes national si local, au discutat cei doi presedinti ai consiliilor judetene Harghita si Bacau.
Întâlnirea celor doua delegatii formate din presedintele Consiliului Judetean Harghita Borboly Csaba, senatorul Tánczos Barna, deputatul Korodi Attila, primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibor, respectiv Brasoveanu Sorin, presedintele Consiliului Judetean Bacau si Rata Florinel, viceprimarul localitatii Agas, a avut loc la sediul primariei din comun Agas.
Reabilitarea drumului prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) ar aduce beneficii semnificative nu doar scurtându-se distanta care trebuie parcursa de la Miercurea Ciuc pentru a ajunge în localitatea bacauana Agas, ci ar facilita si legatura între judetele Harghita si Bacau.
„Reabilitarea infrastructurii rutiere care leaga cele doua judete ar avea beneficii semnificative, nu numai din punct de vedere economic, ci si turistic. În urma discutiilor purtate am aflat ca aeroportul din municipiul Bacau este tot mai atractiv din punct de vedere al calatoriilor aeriene, de aici efectuându-se zboruri spre destinatii turistice de interes. Cautam solutii în vederea identificarii acelor rute de transport în comun (autobuze) prin intermediul carora locuitorilor din judetul Harghita sa li se faciliteze accesarea aeroportului si utilizarea acestuia ca punct de plecare în concediu, sau de ce nu, în deplasarile efectuate în scop de afaceri. În vederea cresterii gradului de interes al turistilor în ceea ce priveste alegerea acestei zone ca punct de destinatie, se doreste realizarea unui circuit turistic pe ruta Valea Uzului – zona Ghimes – Cheile Bicazului si cooptarea în aceste demersuri si a judetului Neamt. În acest fel s-ar interconecta regiunea noastra cu localitatile din judetele din regiunea Moldovei”, a afirmat Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita.
Sorin Brasoveanu, presedinte Consiliul Judetean Bacau a declarat: „Întâlnirea noastra reprezinta începutul unei colaborari fructuoase în avantajul reciproc al judetelor noastre, în scopul unei mai bune valorificari a potentialului local si al dezvoltarii regionale. Directiile de actiune creionate în cadrul discutiilor comune se încadreaza în Strategia de Dezvoltare a Judetului, asa cum a fost aceasta actualizata în 2016. Astfel, modernizarea  retelei de drumuri va asigura o mai buna conectivitate a Aeroportului International ”George Enescu” din Bacau cu judetele limitrofe, raspunzând într-o mai mare masura prioritatilor de dezvoltare economico-sociala a regiunii si nevoilor cetatenilor. În egala masura, dezvoltarea infrastructurii rutiere va face posibila o mai buna valorificare a potentialului turistic si economic al zonei si promovarea turismului local în retelele nationale si internationale”.
Reprezentantii celor doua judete au cazut de acord si în ceea ce priveste efectuarea de demersuri comune la nivel national în vederea reabilitarii drumului national 12 A, care traverseaza si localitatile de pe Valea Ghimesului.
Senatorul Tánczos Barna a vorbit despre unul dintre sectoarele de activitate pe care le au în comun cele doua judete, si anume oieritul si cresterea animalelor. În acest sens, ar fi oportuna realizarea de proiecte de dezvoltare comune, organizarea de târguri, promovarea produselor traditionale locale.
Dupa întâlnirea de la Agas, membrii celor doua delegatii au facut o vizita de teren pe ruta Agas – Cosnea – Miercurea Ciuc.

Miercurea Ciuc, 9 august 2018

 
Close Search Window